• A fi în armonie cu natura – o atitudine cu adevărat religioasă- Osho

  Posted on September 19, 2013 by in Osho's neo-sannyas, Uncategorized

  A fi în armonie cu natura înseamnă a fi religios, pentru mine.

  Definiția mea pentru religie este: a fi în armonie cu natura. Și acesta este înțelesul cuvântului indian dharma; înseamnă ’natură’, natură intrinsecă. Ai încredere în natură și nu o viola.

  Dar ai fost învățat s-o violezi, așa că oamenii care au trăit o viață înfometată, când vin aici în acest ashram (comunitate spirituală –n.tr) – care este un fenomen complet diferit; ei nu au văzut niciodată vreun ashram ca acesta; nici un ashram de acest gen nu a existat vreodată – sunt foarte surprinși. Ei vin aici să vadă oameni triști, oameni morți, târându-se cumva, cântând mantre, citind cărți; iar când văd oameni dansând – bărbați și femei dansând împreună, ținându-se de mână, oameni îmbrățișându-se, oameni atât de plini de iubire și bucurie – ei spun: ”Ce fel de religie e asta?” Religia trebuie să fie a cimitirului, nu poate fi a vieții. Religia trebuie să fie negativă. Bărbați și femei ținându-se de mână? Asta e periculos. Nu putem avea încredere în bărbat, nu putem avea încredere în femeie. Asta e periculos; asta înseamnă să te joci cu focul. Creează restricții, construiește ziduri chinezești…

  Nu, eu am încredere în natură. Nu am încredere în legile voastre. Legile voastre au corupt întreaga umanitate. Ce-i destul e destul! A venit timpul ca toate religiile vechi, stricate să fie arse complet și un nou concept de religie trebuie să răsară – afirmativă față de viață, o religie a iubirii și nu a legii, o religie a naturii și nu a disciplinei, o religie a totalității și nu a perfecțiunii, o religie a simțirii și nu a gândirii. Inima ar trebui să devină stăpânul, și atunci lucrurile se aranjează de la sine.

  Dacă poți avea încredere în natură, încet, încet devii liniștit, tăcut, fericit, bucuros, celebrând – pentru că natură celebrează. Natura este o celebrare. Privește peste tot în jur. Poți vedea vreo floare care arată ca sfinții voștri? Poți vedea vreun curcubeu care arată ca sfinții voștri? Sau vreun nor, o pasăre cântând, și lumina reflectându-se în râu, și stelele? Lumea celebrează. Lumea nu este tristă. Lumea este un cântec, un cântec absolut minunat, și dansul continuă. Devino parte din acest dans și ai încredere în natura ta.

  Dacă ai încredere în natura ta, încet, încet vei ajunge mai aproape de natura cosmică. Aceasta este singura cale. Faci parte din cosmos. Când ai încredere în tine însuți, ai avut încredere în partea cosmică din tine. Prin asta trece calea. De la acel firicel, poți ajunge chiar până la țelul ultim. Având încredere în tine însuți, ai avut încredere în Dumnezeu care te-a făcut. Neavând încredere în tine însuți, nu ai avut încredere în Dumnezeu care te-a făcut.

  Osho, Ecstasy: The Forgotten Language, Ch 6, Q 2, Excerpt (Extazul- limbajul pierdut);

  Sursă web: http://www.oshonews.com/2013/04/in-tune-with-nature/

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/a-fi-in-armonie-cu-natura-o-atitudine-cu-adevarat-religioasa-osho/

   

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

  Post Tagged with , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.