• Introducere in Constelatiile Familiale- interviu cu un facilitator al metodei

  Posted on June 26, 2015 by in Constelatii familiale, Interviuri cu sannyasini Osho

  Vă prezentăm mai jos un interviu cu un facilitator al Metodei Constelațiilor Familiale, care vă poate ajuta să înțelegeți mai bine această metodă terapeutică. Interviul original în limba engleză, preluat din revista Yogi Times, via oshonews.com,  poate fi consultat aici

  Yogi Times: Anutosh, conduci workshopurile de Constelații Familiale în diferite părți ale lumii, poți să ne spui ce ți-a permis să devii un facilitator al acestor workshopuri?

  Am citit prima oară despre această muncă în 1996 și nu am știut ce să cred despre asta, dar am fost intrigată pentru că articolul vorbea despre o tânără cu probleme de rinichi care era în regulă la toate testele medicale dar avea totuși simptomele. Un prieten i-a sugerat să meargă la un workshop de Constelații, ceea ce a și făcut. În timpul procesului a ieșit la iveală faptul că a avut un frate geamăn care murise. Ea nu avea cunoștință despre acest fapt și familia nu vorbise niciodată despre asta. Asta a făcut ființa ei să se simtă întreagă, corpul ei s-a recuperat și a devenit sănătoasă din nou.

  Anutosh, facilitatoare a Metodei Constelațiilor Familiale

  În 1998 am avut prima mea oportunitate transformatoare de a experimenta această muncă și am fost absorbită în ea de atunci. Partea cu facilitarea a venit mult mai târziu. Sora mea, înainte să moară acum 3 ani, mi-a spus că este chemarea mea și că eu sunt făcută să fiu în serviciul ei. Și am învățat de atunci că cuvintele celor ce sunt pe moarte sunt binecuvântări, deci așa a început pentru mine partea cu facilitarea.

  YT: Cum ai prezenta Constelațiile Familiale cuiva care nu a auzit niciodată de ele?

  Munca Constelațiilor Sistemice ajută oamenii să-și descopere legăturile personale ascunse purtate mai departe din destinele membrilor familiei de dinaintea lor. Când acestea sunt revelate și aduse la lumină prin această muncă, o hotărâre devine posibilă. Atenția este centrată pe soluție, fără judecăți și cu un accent pus pe sensibilitate, respect și demnitate.
  Întotdeauna, IUBIREA este cea care operează în profunzime, indiferent de ceea ce pare la suprafață. Odată ce această Iubire este revelată și restabilită, poate curge din nou. Asta elimină presiunea sistemică ascunsă, tiparele și limitările, permițând astfel vindecarea și transformarea. Temele de Business și Organizaționale pot deasemenea să fie explorate folosind această înțelegere.
  Simplu spus, este un mod de a pune lumină pe ”principiile de organizare” ascunse și de a alinia sistemele. Cealaltă soră a mea spune că înseamnă a face ”Feng Shui” pentru familie!

  YT: De unde vine numele de ”constelație familială?”

  Nu știu de unde vine acest nume, știu doar că acesta este cel mai apropiat termen de traducerea din germană a lui Familien Aufstellung, poate în zilele de început?! Munca a fost dezvoltată în Germania de dl.Bert Hellinger, acum mai bine de 30 de ani. Dl.Hellinger va face în curând 90 de ani.
  Munca este foarte vie și continuă să ne informeze și să ne pună la treabă pe noi ca facilitatori dar și participanți. A evoluat în a fi numită mai precis ca Metoda Constelațiilor Sistemice Umane și Familiale. Familia este un sistem și sunt multe sisteme care există în care găsim că tot această metodă poate fi folosită pentru a explora soluții pentru binele cel mai mare al tuturor. Acest ”al tuturor” este ceea ce este diferit în înțelegerea acestei metode că toți suntem parte a unui sistem mai mare.

  YT: Sunt aceste workshopuri disponibile în multe țări?

  Acum sunt în toată lumea și asta mă atinge cel mai mult pe mine. Există un dor profund și un moment prielnic pentru vindecare de la rădăcini în sus. Cred că e posibil să fi atins masa critică în aspirația pentru vindecare și reconciliere. Sau poate că este doar dorința mea pentru asta. Este o rugăciune. O țin aproape de inima mea, oricum.

  YT: Cum îți explici extinderea actuală a workshopurilor de constelații familiale?

  Copleșitor de frumoasă aș spune și este corect că este așa. Această muncă își găsește oamenii când aceștia sunt copți și pregătiți. Munca este puternică și eliberează. Munca este eficientă și elegantă deasemenea. Este un fenomen ”întrupat” și când oamenii trăiesc experiența că corpul nu minte, ei intră în contact cu acel ceva care este mult mai mare decât ei; cred că la nivel colectiv suntem pregătiți pentru acest ”Mai mare” din viețile noastre. Acest mister care ne înconjoară pe toți. Îl numim în această muncă ”Înțelepciunea Câmpului Conștient.”

  YT: Care sunt motivele majore pentru care oamenii își fac o constelație familială?

  Cei care au participat la workshopurile mele sunt oameni care aspiră către vindecare și rezolvări profunde și sunt destul de curajoși ca să exploreze dincolo de nivelul personal – sau au eșuat în a explora doar la nivel personal. Cei mai mulți oameni mi-au spus că adesea sunt pur și simplu greoi și nu știu de ce. Aceasta a fost și experiența mea. Tânjeam după vindecare profundă și mergeam în cerc cu multe alte modalități și această muncă a fost pentru mine piesa lipsă a puzzle-ului; această muncă m-a găsit efectiv când am fost coaptă pentru asta. A fost un aspect sistemic pe care am încercat să lucrez, la nivel personal. Deci mă dădeam cu capul de pereți, cum s-ar spune, până când momentul ”Aha!” a venit prin intermediul acestei munci. Pe atunci eram pregătită și cealaltă muncă m-a pregătit deasemenea pentru asta. Sunt recunoscătoare pentru totul.

  YT: Există o pregătire specifică necesară ca să participi la un workshop?

  Nicio pregătire. Vino deschis și scepticii sunt deasemenea bineveniți. Munca este o experiență puternic ”întrupată” și e cel mai bine descrisă experimentând-o.
  Multă dezvățare are loc în această muncă și pentru unii oameni asta poate fi chiar o provocare dar când îi permit să se întâmple și văd că realitatea este adesea destul de diferită de conceptele sau idealurile noastre, poate transforma viața, așa cum a fost și pentru mine de la bun început.

  YT: Poți să împărtășești cu noi una dintre cele mai memorabile experiențe pe care le-ai văzut la un participant?

  Sunt atât de multe și doar una este dificil de ales și în mare parte nici nu îmi amintesc. Deci în felul ăsta minunat sunt și protejată. Noi lucrăm profund la nivelul Sufletului și simt adesea că mi se permite doar să arunc o privire în sistemul cuiva pentru a-l ajuta și apoi trebuie să mă retrag. Este o onoare foarte profundă și un privilegiu să mi se permită să intru și iau asta cu mult respect. Totuși, o să împărtășesc experiența mea pentru că onorez intimitatea și confidențialitatea participanților mei. Aveam o durere de umăr în partea dreaptă de peste 10 ani. În una din constelațiile mele de început, tatăl meu a fost pus în constelație și corpul meu s-a aruncat să-l onoreze, lucru care m-a surprins. Dar onorându-l pe tatăl meu, durerea mea de umăr a plecat instantaneu și nu s-a mai întors niciodată. Asta a fost acum 16 ani. Asta a deschis vindecarea cu tatăl meu în moduri în care nu credeam că sunt posibile pentru mine în această viață, care s-au extins și către copiii mei. Are un efect de domino și atingem sisteme. Din nou, eficiența și eleganța acestei munci continuă să mă uimească. Sunt recunoscătoare mai presus de cuvinte.

  YT: Dă-ne o înțelegere rapidă a ce întâmplă într-o constelație familială

  Stăm într-un cerc și numesc acest cerc tehnologie. Folosind metoda eficientă a ”constelațiilor vii” a lui Bert Hellinger, participanții își reconstruiesc ”sistemul familial” pentru a identifica și rezolva aspecte fundamentale. Participanții pot alege între trei nivele de implicare:
  1. A observa din cercul celor așezați
  2. A reprezenta o persoană în familia altcuiva
  3. A-și pune familia în scenă folosind Reprezentanți

  YT: După fiecare workhsop, menționezi importanța de a nu împărtăși ce se întâmplă în timpul constelației familiale ale altor persoane…Poți explica care este sensul acestei cerințe?

  Munca este mereu în mișcare și este cel mai bine să respectăm și să lăsăm doar în seama vindecării care încă se întâmplă la nivelul Sufletului persoanei care tocmai și-a privit munca foarte profund. Noi devenim cu toții din ce în ce mai conștienți că lucrând cu energia, orice lucru căruia îi dăm energie crește, deci a vorbi despre asta înseamnă a trebui să te întorci în trecut; asta poate lua energie din mișcare sau să înceapă brusc ceva care a fost pus în mișcare pentru întregire. Există deasemenea o înțelegere că orice vindecare începe în calm și tăcere și cultura noastră de a dori să discuți totul imediat adesea nu este de ajutor pentru că aduce mintea în prima plan. Adesea ne poate și re-traumatiza, pentru că discutând despre asta trebuie să readucem vechea imagine din nou în mintea noastră. Cel mai bine să lăsăm asta în mâinile mai mari ale Sufletului persoanei. Asta este cel mai plin de respect și oferă putere pentru căutătorul muncii.

  YT: La ce alte întrebări ai fi dorit să răspunzi în cadrul acestui interviu?

  Nu îmi vine niciuna în minte deocamdată. Vă mulțumesc pentru toate întrebările și sper că acestea pot servi într-un sens bun pentru oamenii care vor să exploreze această muncă. Pentru mine consider că este un pas mai aproape către Pacea Mondială. Începe cu noi mai întâi, apoi cu familia noastră, comunitatea noastră, și apoi lumea. Nu cred că există o scurtătură dar s-ar putea să mă înșel. Aceasta este o muncă minunată pe care s-o facem pentru copiii noștri, pe care îi consider Strămoșii noștri Viitori.

  Sursa: http://www.oshonews.com/2014/01/light-on-the-family-constellation/

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/introducere-in-constelatiile-familiale-interviu-cu-un-facilitator-al-metodei/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.