• Osho: Alchimia imbrătisarii opusilor

  Posted on December 29, 2016 by in Meditatia dinamica, Meditatii active

  Un echilibru trebuie atins.

  Și echilibrul poate fi atins numai atunci când folosești ambele polarități. Dacă folosești una, ajungi mort.

  Mulți au făcut asta; chiar și societăți întregi au ajuns moarte. Asta s-a întâmplat Indiei. Dacă alegi una, atunci dezechilibrul, înclinarea într-o parte se întâmplă.

  S-a întâmplat în India, în Est, că partea tăcută, punctul nemișcat, a fost ales iar partea activă negată. Așa că tot Estul a devenit greoi. Ascuțimea s-a pierdut. Ascuțimea inteligenței, ascuțimea vigorii corpului – totul s-a pierdut. Estul a devenit din ce în ce mai greoi, urât, ca și cum viața era doar o povară care să fie dusă cumva și aruncată, o datorie de îndeplinit, o karma de suferit…nu o bucurie, nu un dans viguros, ci o mișcare greoaie, letargică.

  A avut consecințele sale. Estul a devenit slab, cu un punct nemișcat nu poți rămâne puternic pentru totdeauna, pentru mult timp. Tăria are nevoie de activitate, tăria are nevoie de mișcare. Dacă negi activitatea, tăria dispare. Estul și-a pierdut mușchii complet; corpul a devenit bleg, așa că oricine dorea, putea cuceri Estul.

  Estul a devenit tăcut, dar mort și greoi de asemenea. Acest tip de tăcere nu are nicio valoare.

  Opusul se întâmplă în Vest. S-a întâmplat și în alte societăți. Ei au ales partea activă, periferia, și cred că nu există suflet. Ei cred că această activitate este totul, și că a fi activ și a te bucura, și a realiza și a fi ambițios și a cuceri, este tot ce îți poate oferi viața.

  stone-balance

  Sursa foto: http://www.lynnebaab.com

  Rezultatul ultim va fi din ce în ce mai multă și mai multă nebunie în Vest – pentru că fără acel punct nemișcat nu poți să rămâi sănătos. Vei deveni nebun. Doar cu acel punct nemișcat, nu poți să rămâi în viață, devii mort; doar cu partea activă, devii nebun. Oamenii care sunt nebuni, ce li s-a întâmplat? Ei au pierdut orice contact cu punctul lor nemișcat. Asta înseamnă nebunia lor.

  Vestul se transformă într-o mare casă de nebuni. Tot mai mulți și mai mulți oameni sunt psihanalizați, tratați psihiatric; tot mai mulți și mai mulți oameni sunt duși la case de nebuni. Și cei care sunt afară, sunt afară nu pentru că sunt sănătoși, ci numai pentru că nu pot fi băgați atâția oameni în casele de nebuni; altfel, toată societatea ar trebui băgată la închisoare. Ei sunt normali, normali apți de muncă. Dar psihologia vestică spune că acum este dificil să spui că orice om este normal. Și poate că au dreptate. În Vest s-a întâmplat: niciun om nu e normal. Activitatea singură, creează nebunie – echilibrul este imposibil.

  Civilizațiile active ajung nebune în cele din urmă. Civilizațiile inactive ajung moarte. Asta se întâmplă societăților, asta se întâmplă indivizilor.

  Pentru mine, echilibrul e totul. Nu alege, nu respinge. Acceptă-le pe amândouă – și creează un echilibru interior.

  Meditația Dinamică este un efort înspre acel echilibru.

  Partea activă…bucură-te de ea, fii extatic, fii total în ea. Apoi partea tăcută…bucură-te de ea, fii extatic cu ea.

  Mișcă-te între acestea două cât mai liber posibil, și nu crea nicio alegere.

  Nu spune:  eu sunt asta sau aialaltă. Nu te identifica. Spune: eu sunt ambele. Nu te teme să te contrazici. Contrazice-te, fii ambele, și mișcă-te cu ușurință.

  Și când spun asta, o spun necondiționat – nu doar pentru activitate și inactivitate. Orice este numit rău sau bun, și acela este inclus; orice este numit diavolul sau divinul, și acela este inclus.

  Amintește-ți întotdeauna: peste tot sunt maluri, și dacă vrei să fii un râu, folosește ambele râuri..necondiționat. Nu spune: pentru că eu am fost activ, cum pot să fiu inactiv? Nu spune: pentru că eu am fost inactiv, cum pot să fiu activ? Nu spune: eu sunt asta, deci cum pot fi cealaltă?

  Tu ești ambele, și nu este nevoie să alegi. Singurul lucru de care să-ți amintești este să fii echilibrat între cele două. Atunci le vei transcende pe ambele.

  woman-on-tightrope

  Sursa foto: http://www.cio.com

  Ambele picioare sunt ale tale, și în ambele picioare curge energia ta…nedivizată! Ai simțit vreodată că piciorul drept are o energie iar piciorul stâng are o altă energie? Tu curgi prin ambele. Închide ochii: stânga dispare, dreapta dispare. Tu ești în ambele, și când te miști, le poți folosi. Folosește-le pe amândouă! Dacă devii dependent de dreapta, așa cum au devenit mulți oameni, atunci vei fi schilodit, nu poți folosi stânga. Atunci poți sta în picioare, dar vei fi schilodit, și treptat, treptat vei ajunge mort.

  Mișcă-te, și amintește-ți în permanență de centrul nemișcat.

  Acționează și amintește-ți în permanență de cel-ce-nu-acționează.

  Fă efort și rămâi fără efort.

  Odată ce cunoști această alchimie secretă a folosirii opusului, contradictoriului, ești liber. Altfel, creezi închisori interioare.

  Sunt oameni care vin la mine și spun: cum pot să fac asta? Nu am făcut niciodată asta.  Chiar ieri a fost cineva care mi-a spus: Cum pot să fac meditație activă, că mulți ani de zile eu am stat în tăcere?

  El a ales, și nu a ajuns nicăieri. Altfel nu ar fi fost nevoie să vină la mine. Dar el nu poate face meditația activă pentru că a devenit identificat cu o postură inactivă. Asta înseamnă a îngheța.

  Devino mai mult o mișcare. Fii în mișcare și permite-i vieții să curgă.

  Odată ce știi că între opuși echilibrul este posibil, odată ce ai o străfulgerare a acestui lucru, atunci cunoști arta. Atunci oriunde în viață, în orice dimensiune a vieții, poți să obții acel echilibru foarte ușor. De fapt, a spune că îl poți obine nu este bine. Odată ce știi trucul, orice faci, echilibrul te urmează ca o umbră.

  Acest echilibru interior dintre opuși este cel mai semnificativ lucru care i se poate întâmpla unui om.

  Osho: My Way: The Way of the White Clouds

  Sursa web: http://www.activemeditation.com/ActiveMeditations/FurtherDimensions/Balance.html

  Copyright© OSHO International Foundation

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-alchimia-imbratisarii-opusilor/”

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.