• Osho, despre distragerile din meditatie…

  Posted on June 6, 2014 by in Meditatia dinamica, Meditatii active

  În meditație, distragerea este adesea durerea fizică. Vrei să vorbești despre a medita asupra durerii în timp ce durerea are loc?

  Dacă simți durere, fii atent la ea, nu fă nimic. Atenția este o mare sabie – taie totul. Pur și simplu fii atent la durere.

  De exemplu, stai tăcut în ultima parte a meditației, nemișcat, și simți multe probleme în corp. Simți că piciorul paralizează, e o mâncărime la mână, simți că furnicile se târăsc pe corp, și ai privit de multe ori – nu e nici o furnică. Senzația de furnici care se târăsc e în interior, nu în exterior.

  Ce ar trebui să faci?

  Simți că piciorul paralizează – fii într-o stare de observare, acordă toată atenția ta acestui lucru. Dacă simți mâncărime – nu te scărpina, asta nu va ajuta. Doar fii atent. Nici măcar nu îți deschide ochii. Doar fii atent în interior,  așteaptă doar și observă  și în câteva secunde mâncărimea va dispărea. Orice se întâmplă – chiar dacă simți durere, durere acută  în stomac sau în cap…Este posibil, pentru că în meditație întreg corpul se schimbă.

  Meditația îi schimbă chimia. Lucruri noi încep să se întâmple; corpul este într-un haos. Uneori stomacul va fi afectat, pentru că în stomac ai reprimat multe emoții, și ele sunt toate stârnite. Uneori vei simți că vomiți, că ți-e greață. Uneori vei simți o durere acută în cap, pentru că meditația schimbă structura internă a creierului tău. Ești cu adevărat într-un haos  când treci prin meditație. În curând lucrurile se vor așeza. Dar, pentru moment, totul va fi tulburat.

  Deci ce trebuie să faci? Privește pur și simplu durerea din cap; observ-o. Fii un observator. Uită pur și simplu că ești cel care face, și încet, încet, totul se liniștește, și se liniștește atât de frumos și de grațios încât nu îți vine să crezi până când nu o trăiești. Și nu doar că durerea dispare din cap: dacă energia care crea durerea este observată, durerea dispare și aceeași energie devine plăcere. Energia este aceeași. Durerea și plăcerea sunt două dimensiuni ale aceleiași energii. Dacă poți rămâne așezat în tăcere și fiind atent la distrageri, toate distragerile dispar. Și când toate distragerile dispar, vei deveni brusc conștient că întreg corpula dispărut.

  Sursa foto: http://www.itsallyogababy.com

  De fapt, ce se întâmpla? De ce se întâmplau aceste lucruri? Când nu meditezi el nu se întâmplă. Ești acolo toată ziua și mâna nu te mănâncă niciodată, capul nu are nici o durere și stomacul este perfect și picioarele sunt în regulă. Totul este în regulă. Ce se întâmpla de fapt? De ce încep aceste lucruri brusc în meditație?

  Corpul a rămas stăpânul pentru atâta timp iar în meditație dai corpul afară din stăpânirea sa. Îl detronezi.

  El se agață; încearcă în orice mod să rămână stăpânul. Va crea multe lucruri ca să te distragă, astfel încât meditația să fie pierdută; ești dezechilibrat și corpul este din nou pe tron. Până acum, corpul a rămas stăpânul și tu ai fost un sclav. Prin meditație, schimbi complet lucrurile; este o mare revoluție. Și, desigur, nici un conducător nu vrea să fie dat afară din puterea sa.

  Corpul face politică – asta se întâmplă. Când creează durere imaginară, mâncărime, furnici care se târâsc, corpul încearcă să te distragă. Și este natural, deoarece corpul a rămas la conducere de atâta timp, timp de multe vieți el a fost împăratul și tu ai fost sclavul. Acum tu întorci totul cu susul în jos. Îți reclami tronul, și este natural ca corpul să încerce orice poate pentru a te deranja. Dacă ești deranjat, ești pierdut. În mod obișnuit, oamenii reprimă aceste lucruri. Ei încep să cânte o mantra; ei nu vor privi la corp.

  Eu nu vă învăț nici un fel de reprimare. Eu vă învăț doar conștiența. Doar observă, fii atent, și pentru că este falsă, va dispărea imediat. Când toate durerile și mâncărimile și furnicile au dispărut, și corpul s-a așezat la locul său de a fi un sclav, brusc, atâta beatitudine apare încât nu o poți conține. Deodată, atâta celebrare apare în ființă, că nu o poți exprima; te reverși cu o pace care trece dincolo de înțelegere, o beatitudine ce nu este din această lume.

  Osho: “Yoga: the Alpha and Omega ”

  (Sursă web: http://www.activemeditation.com/ActiveMeditations/DynamicStage4/Distractions.html)

  Copyright: Fundaţia Internaţională Osho

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-distragerile-din-meditatie/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

  Post Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.