• Osho, despre echilibrul dintre meditatie si iubire…

  Posted on June 18, 2015 by in Evolutie Spirituala, Relatii

  Experimentez greutăți în a menține o relație cât și în a medita și a merge mai adânc în lumea mea interioară.

  Când mergi într-un pelerinaj interior, energiile se întorc spre interior, aceleași energii care mergeau spre exterior, și brusc te găsești singur ca o insulă. Dificultatea apare pentru că tu nu ești cu adevărat interesat în a fi tu însuți, și toate relațiile par ca o dependență, ca o strânsoare. Dar aceasta este o fază trecătoare; nu face din asta o atitudine permanentă. Mai devreme sau mai târziu, când ești așezat în interior din nou, vei abunda de energie și vei dori să mergi într-o relație din nou.

  Deci la început când mintea devine meditativă, iubirea pare a fi o strânsoare. Și într-un fel este adevărat pentru că o minte care nu este meditativă nu poate fi cu adevărat în iubire.

  Acea iubire este falsă, iluzorie; aduce mai mult a infatuare, mai puțin a iubire. Dar tu nu ai nimic cu care să o compari decât dacă ceva real se întâmplă, deci când meditația începe, iubirea iluzorie încet, încet se risipește, dispare. Nu fi descurajat, în primul rând. Iar în al doilea rând, nu fă din asta o atitudine permanentă; acestea sunt două posibilități.

  Sursa foto: the-broken-mirror.net

  Sursa foto: the-broken-mirror.net

  Dacă devii descurajat pentru că viața ta amoroasă dispare, și te agăți de ea, asta va deveni o barieră în călătoria ta interioară. Acceptă asta – că acum energia caută o cale nouă și pentru câteva zile nu vei fi disponibil pentru mișcarea exterioară, pentru activități.

  Dacă cineva este un creator și meditează, toată creativitatea sa va dispare pentru moment.

  Dacă ești un pictor, brusc nu te mai regăsi în asta. Poți continua, dar încet, încet nu vei mai avea energie și entuziasm. Dacă ești un poet, poezia va înceta. Dacă ești un om care era îndrăgostit, acea energie va dispărea pur și simplu. Dacă încerci să te forțezi să intri într-o relație, să fii vechiul tău sine, acea forțare va fi foarte, foarte periculoasă. Atunci faci un lucru contradictoriu: pe de o parte încerci să mergi în interior, pe de altă parte încerci să mergi spre exterior. Este ca și cum ai conduce o mașină, apăsând accelerația și în același timp apăsând frâna. Poate fi un dezastru pentru că faci două lucruri opuse în același timp.

  Meditația este doar împotriva falsei iubiri.

  Falsul va dispărea, și aceasta este o condiție de bază pentru ca realul să apară. Falsul trebuie să plece, falsul trebuie să te golească complet; numai atunci ești disponibil pentru ceea ce este real. Deci pentru câteva zile uită de toate relațiile.

  Al doilea lucru, care este de asemenea un foarte mare pericol, este că poți să faci din asta un stil de viață. S-a întâmplat atâtor oameni. Ei sunt în mănăstiri – călugări bătrâni, oameni religioși tradiționaliști care au făcut din a nu fi într-o relație de iubire un stil de viață. Ei cred că iubirea este împotriva meditației, și meditația este împotriva iubirii. Asta nu este adevărat. Meditația este doar împotriva falsei iubiri, dar este total pentru iubirea adevărată.

  Odată ce ești așezat, când nu mai poți să mergi mai departe în interior, ai atins miezul ființei tale, piatra de temelie, atunci ești centrat. Brusc energia îți este disponibilă dar acum nu mai ai nicăieri unde să te duci. Călătoria exterioară s-a oprit când ai început să meditezi, și acum călătoria interioară este de asemenea completă. Ești așezat, ai ajuns acasă.

  Această energie va începe să se reverse. Este un tip cu totul diferit de mișcare, calitatea ei este diferită; pentru că nu are nicio motivație. Înainte mergeai spre ceilalți cu o motivație; acum nu va mai exista una. Vei merge pur și simplu spre ceilalți pentru că ai prea mult de împărtășit.

  Înainte mergeai ca un cerșetor, acum vei merge ca un împărat. Nu înseamnă că ești în căutarea vreunei fericiri de la cineva; aceasta o ai deja. Acum fericirea este prea multă. Norul este atât de plin încât ar vrea să plouă. Floarea este atât de plină încât ar vrea să călătorească cu vântul ca parfum și să se ducă până la capătul lumii. Este o împărtășire.

  Un nou tip de relație a venit în existență.

  Să o numești relație nu este corect, pentru că nu mai este o relație; mai degrabă este o stare de a fi. Nu înseamnă că tu iubești, ci că ești iubire.

  Așa că nu fi descurajat sau să faci un stil de viață din asta; este doar o fază trecătoare. Renunțarea este o fază trecătoare – celebrarea este țelul vieții, renunțarea este doar un mijloc. Sunt momente când trebuie să renunți; ca atunci când ești bolnav și doctorul îți spune să postești. Postul nu o să fie un stil de viață. Renunță la mâncare, și odată ce ești sănătos, bucură-te de ea din nou – și vei putea să te bucuri de ea mai mult ca niciodată. Nu face din post viața ta. A fost o fază trecătoare, era necesară.

  Doar postește puțin cu iubirea și relațiile, și în curând vei fi capabil să te miști din nou, din nou prea plin de energie, și să te miști fără motivație. Atunci iubirea este frumoasă.

  Osho, Above All, Don’t Wobble, Talk #15 (Mai presus de toate, nu șovăi)

  Sursa web: http://oshotimes.blog.osho.com/2013/12/the-meditator-in-love/

  Copyright© Osho International Foundation

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-echilibrul-dintre-meditatie-si-iubire/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

  Post Tagged with , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.