• Osho, despre intelepciune, dans, Nijinsky…

  Posted on July 22, 2013 by in Evolutie Spirituala, Uncategorized

  Înțelepciunea nu poate fi găsită prin scripturi; este o experiență. Nu este cunoaștere, înțelepciunea nu este cunoaștere. Nu poți s-o aduni de la ceilalți, nu poți s-o împrumuți. Nu este informație. Nu poți s-o înveți din scripturi. Este un singur mod de a deveni înțelept și acesta este de a intra într-o experiență vie de viață.

  Ceva este spus de Buddha – tu auzi asta; eu spun ceva – tu auzi asta – dar nu devii înțelept auzind. Va deveni cunoaștere. Poți să-l repeți, poți să-l repeți chiar mai bine.  Poți deveni foarte iscusit, eficient, în a-l repeta. Îl poți spune într-un limbaj mai bun, dar tu nu ai experiența.

  Nu ai gustat niciodată vinul tu însuți. Ai văzut pur și simplu vreun bețiv mergând, împleticindu-se pe drum, căzut într-un șanț.  Ai observat pur și simplu un bețiv, cum se mișcă, cum se împiedică, dar nu știi care este experiența. Va trebui să devii un bețiv – nu există altă cale.  Poți observa o mie și unul de bețivi și poți aduna toate informațiile despre ei, dar asta va fi ceva din exterior iar experiența este interioară.  Va fi din afară iar tu o vei aduna ca spectator. Și experiența nu poate fi obținută văzând, poate fi obținută doar fiind.

  Acum lumea modernă a devenit foarte obsedată de a vedea; lumea modernă este lumea spectatorului. Oamenii stau ore întregi în sălile de cinema, doar privind, fără să facă nimic. În Occident, oamenii sunt lipiți de fotoliile lor timp de ore întregi, șase ore, opt ore chiar, doar stând în fața televizoarelor. Asculți pe cineva cântând și vezi pe cineva dansând și vezi pe cineva făcând dragoste – de aceea sunt oamenii atât de interesați de pornografie – dar ești un spectator.

  Omul modern este cel mai fals om care a existat vreodată pe pământ, și falsitatea sa constă în faptul că el crede că poate cunoaște doar văzând, doar fiind un spectator. Oamenii stau ore întregi uitându-se la meciuri de hochei, de volei, de cricket – ore întregi. Când vei juca tu însuți? Când vei iubi tu pe cineva? Când vei dansa și cânta și vei fi pur și simplu?

  Aceasta este o viață în întregime împrumutată. Cineva dansează pentru tine; poate că tu te bucuri de asta, dar cum ai putea cunoaște bucuria dansului dacă nu dansezi? Este ceva interior. Ce se întâmplă când un o persoană dansează? Ce se întâmplă în miezul său cel mai intim?

  Nijinsky, unul  dintre cei mai mari dansatori, obișnuia să spună că vin momente când el dispare, doar dansul rămâne. Acelea sunt momentele de vârf – când dansatorul nu este acolo și doar dansul este. Asta spune Buddha – când sinele nu este acolo.

  Acum, Nijinsky intră în extaz, iar tu doar stai acolo observând mișcarea. Desigur că acele mișcări sunt frumoase. Mișcările lui Nijinsky au o grație, o extraordinară frumusețe, dar nu este nimic în comparație cu ceea ce simte în interior. Dansul său este o frumusețe, chiar și atunci când ești doar un spectator, dar nu este nimic în comparație cu ce se întâmplă în interiorul lui.

  Sursa foto: Danilo Rizzuti/ FreeDigitalPhotos.net.

  El obișnuia să spună că sunt momente când gravitația dispare.  Pot să înțeleg pentru că am trecut și eu prin acest sentiment, când gravitația dispare. Și era doar pentru câteva momente, când se întâmpla acest lucru. Acum trăiesc de ani de zile fără gravitație. Știu la ce se referă.

  Chiar și oamenii de știință sunt foarte încurcați, pentru că erau momente în dansul lui Nijinsky când se ridica și sărea – și acele salturi erau extraordinare, salturi aproape imposibile. Un om nu poate sări în felul acela; gravitația nu permite. Și partea cea mai frumoasă  și mai uimitoare era că atunci când Nijinsky revenea din salt, revenea atât de încet încât părea ceva imposibil. Revenea atât de încet, ca o frunză care cade din copac…foarte încet, foarte încet, foarte încet.

  Nu este posibil, este împotriva legilor fizice, este împotriva fizicii. Gravitația nu face excepții, nici chiar pentru un Nijinsky. Și el a fost întrebat iar și iar: ”Ce se întâmplă? Cum de cazi atât de încet? Pentru că nu stă în puterea ta să controlezi – gravitația te trage.” El a spus: ”Nu se întâmplă mereu, doar foarte rar – când dansatorul dispare. Atunci, uneori și eu sunt nedumerit, surprins, nu doar voi. Mă văd cum revin atât de încet, atât de grațios, și știu că gravitația nu există în acel moment. ”

  El trebuie să funcționeze într-o altă dimensiune unde legile fizice nu există, unde o altă lege începe să funcționeze, ceea ce spiritualiștii numesc legea levitației. Și pare absolut rațional și logic să ai ambele legi, pentru că fiecare lege trebuie să fie contrabalansată de o altă lege, în direcția opusă. Dacă este lumină, este întuneric, dacă este viață, este moarte, dacă este gravitație, trebuie să existe levitația care te trage în sus. Trebuie să existe căi prin care o persoană este trasă în sus.

  Sunt povești…în special povestea despre Mohammed – că el s-a dus la ceruri cu corpul său fizic; nu doar cu corpul său fizic, ci și cu calul său.  Stând pe cal, el s-a ridicat pur și simplu la cer, în sus. Pare absurd, mahomedanii nu au putut să dovedească asta, dar înțelesul este clar. Povestea poate că nu s-a întâmplat chiar așa, dar înțelesul este clar.

  Semnificația trebuie înțeleasă, este foarte simbolică.  Ea spune pur și simplu că există o lege a levitației, și dacă Mohammed nu poate fi tras de levitație, atunci cine va fi? El este persoana potrivită, o persoană care nu există. Egoul este sub influența gravitației, non-egoul nu este sub influența gravitației – o imponderabilitate apare.

  Nijinsky a înnebunit pentru că el era un simplu dansator și nu a știut niciodată nimic despre meditație, extaz, iluminare. Asta a devenit o problemă pentru el. Dacă nu înțelegi și dacă nu te miști cu conștiență și brusc te împiedici de ceva care nu poate fi explicat de legile obișnuite, vei înnebuni. Pentru că vei fi tulburat de asta. Este atât de ciudat, este atât de sinistru. Nu îl poți explica. Începi să fii tulburat de el. El însuși a început să fie tulburat de fenomen. În cele din urmă a fost atât de zguduitor încât i-a tulburat întreaga minte.

  Dumnezeu este foarte distructiv. Dacă nu mergi corect, vei fi distrus, pentru că Dumnezeu este foc. Mulți oameni înnebunesc dacă nu merg în direcția corectă. Dacă nu merg sub ghidarea potrivită, ei pot înnebuni. Nu este o joacă de copii, trebuie să înțelegi asta.

  Iar Dumnezeu – dacă se întâmplă ca un accident – nu vei fi capabil să-l absorbi. Vechea ta lume va fi scuturată și nu vei putea crea o nouă ordine, o nouă înțelegere. Pentru că pentru noua înțelegere vei avea nevoie de noi concepte, de un nou cadru, de o nouă structură. Acesta este tot înțelesul găsirii unui Maestru.

  Nu doar din credulitate devin oamenii atașați de maeștri, există o bază științifică în asta. A merge în necunoscut este un risc imens. Cineva ar trebui să meargă alături de cineva care a mers deja în el. Ar trebui să meargă de mână cu cineva care cunoaște teritoriul. Altfel, lucrul se poate întâmpla atât de cutremurător încât vei fi năucit.

  Mulți oameni înnebunesc dacă nu știu că este nevoie de ajutorul cuiva.  Este nevoie de cineva, exact precum o moașă. Tu te vei naște, dar este nevoie ca cineva să vegheze. Însăși prezența sa va fi de ajutor;  tu te poți astfel relaxa. Moașa este acolo, doctorul este acolo – te poți relaxa.

  Ei nu fac foarte multe – poți să-l întrebi pe Dr. Ajit Sarasvati – ei nu fac foarte multe; ce pot face? – dar însăși prezența lor relaxează femeia care trece prin durerile nașterii. Ea știe că doctorul este acolo, că asistenta este acolo. Totul este în regulă, ea se duce, se relaxează, nu se mai luptă. Ea știe că dacă ceva merge greșit, sunt oameni în jur care vor aranja lucrurile. Ea se poate relaxa, poate avea încredere. Același lucru se întâmplă unui discipol. Este un proces de renaștere. Un Maestru este necesar. Dar nu aduna cunoaștere de la Maestru; de la Maestru ia indicii și pătrunde în experiență.

  Eu vorbesc despre meditație. Poți să faci două lucruri. Poți să aduni orice spun despre meditație, poți să faci o compilație. Poți deveni o mare și cunoscătoare persoană despre meditație – pentru că în fiecare zi continui să vorbesc despre meditație din diferite dimensiuni, în diferite moduri.  Poți să aduni toate astea, poți să obții un doctorat de la orice universitate. Dar asta nu te va face mai înțelept, dacă nu meditezi.

  Așa că orice spun, încearcă-l în viață. Cât timp sunt aici, nu irosi timpul în a aduna cunoaștere. Asta poți s-o faci și fără mine, poți s-o faci într-o librărie. Cât timp sunt aici, fă un salt, un salt cuantic în înțelepciune. Experimentează aceste lucruri pe care ți le spun.

  Sursa:  Osho: The Discipline of Transcendence, vol 2 (Disciplina transcendenței)

  Sursă web: http://awarenessosho.blogspot.ro/2013/04/osho-on-nijinsky.html

  Copyright© Fundaţia Internaţională Osho

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-intelepciune-dans-nijinsky/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.