• Osho, despre Mama Pamant….

  Posted on June 18, 2014 by in Evolutie Spirituala

  Cât de importantă crezi că este folosirea pământului în general, din punct de vedere al dezvoltării spiritualităţii umane sau a societăţii? Este o valoare importantă?

  Are o imensă importanţă. Este mama noastră, pământul. Poate că nu vedem asta, dar şi noi avem rădăcini în pământ. Suntem copaci umblători. Pământul ne furnizează totul. Eu sunt împotriva unui Dumnezeu care este sus departe, în rai, dar nu sunt împotriva mamei Pământ. Ar trebui s-o îmbogăţim, ar trebui să nu tulburăm echilibrul naturii, lucru pe care îl facem de secole. Sunt absolut în favoarea naturii, a echilibrului său. Nu ar trebui să facem nimic care merge împotriva ei, pentru că în cele din urmă merge împotriva noastră. Noi suntem parte din acest pământ.

  Deci pământul ar trebui folosit cu respect, cu iubire. De aceea, în comuna mea munca este numită adorare. Am renunţat la cuvântul muncă, folosim cuvântul adorare. Lucrând cu pământul – făcând agricultură, grădinărit, facem de fapt muncă religioasă, îmbogăţind pământul, ajutând pământul să-şi recapete resursele pierdute. Sunt absolut în favoarea militanţilor pentru mediu, a celor care vor să salveze mediul, şi împotriva violului pe care omul l-a comis asupra propriei sale mame. Peste tot, Pământul a fost violat foarte rău. Ceva trebuie făcut urgent, pentru că Pământul moare iar liderii voştri religioşi nu vorbesc niciodată despre adevăratele probleme ale vieţii. Mahatma Gandhi în India a fost împotriva oricăror dezvoltări ştiinţifice care pot ajuta pământul să-şi recapete tinereţea. Nu, el era în favoarea metodelor tradiţionale. Nu pot să cred că o persoană inteligentă va spune asemenea curate absurdităţi.

  Sursa foto: www.alphaimaging.co.nz

  Dar toţi aceşti oameni nu sunt de fapt deloc religioşi, ei sunt politici. Ei spun ceea ce masele vor să audă. Masele vor să audă că tradiţia lor este corectă, că trecutul lor este de aur. Nu este aşa. Nici trecutul nu a fost de aur, nici tradiţiile nu sunt corecte. Nici una din ideile lor despre pământ, îngrăşăminte, producţie, creativitate – nimic nu este corect. Toată această umanitate este o dovadă că toate convenţiile voastre şi toate tradiţiile voastre au eşuat. Iar omul suferă din cauza prostiei voastre, pentru că încă vă agăţaţi de acele idei. Veţi fi surprinşi să aflaţi că Gandhi era împotriva unor lucruri ca telefonul, trenurile, motocicletele. El era împotriva a orice fusese inventat după roată. Roata trebuie că a fost inventată acum două sau trei mii de ani. De fapt, orice lucru de valoare s-a întâmplat după aceea. Un singur lucru poate fi pus înaintea roţii, şi acesta este căruţa. Acele două lucruri sunt cele mai mari invenţii pentru Mahatma Gandhi.

  Şi a fost perfect în regulă când toată populaţia lumii, din vremea lui Buddha, doar cu 2500 de secole în urmă, era de doar 200 de milioane de oameni – întreg pământul. Acum este de 800 de milioane. Aceşti oameni nu pot să trăiască bazându-se doar pe roată. Va trebui să învârţi roata timp de 8 ore, doar ca să obţii suficiente haine pentru tine. Dar cum rămâne cu soţia ta, cu copiii tăi, cu mama ta bătrână, cu tatăl tău bolnav? Şi poate omul trăi doar cu haine? Isus spune că omul nu poate trăi doar cu pâine. Poate el să trăiască fără pâine? De partea cealaltă nici nu se pune problema. Accept ideea că omul ar trebui să aibe valori mai bune, valori mai înalte decât a mânca pur şi simplu, a bea. Este bine: omul nu poate trăi doar cu pâine. Dar nu uita că fără pâine omul nu poate trăi deloc.

  Omul poate trăi fără orice, dar nu fără pâine. El poate trăi fără muzică, fără spiritualitate, fără poezie, fără pictură, dar nu poate trăi fără pâine. Iar dacă doar învârte roata pentru a-şi face rost de hainele sale, 8 ore pe zi, când îşi va câştiga pâinea? Când va câştiga suficienţi bani pentru tatăl bolnav, pentru medicamentele sale? Când va câştiga banii pentru a-şi face un adăpost în care să trăiască? El nu poate trăi sub roată. Dar Gandhi are un succes extraordinar pentru că el a susţinut… El era împotriva controlului naşterilor, era împotriva avortului. Ciudat, toate religiile sunt diferite în ceea ce priveşte ideologiile lor, filozofiile lor, dar ele se află într-o conspiraţie subtilă, inconştientă din punct de vedere al umanităţii, al dezvoltării, al viitorului său.

  Mahatma Gandhi, papa de la Roma, Falwell… poate că diferă în ideologia lor, chiar diferă, dar ei nu diferă în ceea ce priveşte lucrurile fundamentale care pot face viaţa umană bogată, care pot face viaţa umană confortabilă, care pot face umanitatea bogată, prosperă. Acum avem resursele. Ştiinţa a descoperit atât de multe, dar noi forţăm oamenii de ştiinţă să intre în serviciul morţii în loc să fie în serviciul vieţii. Aceeaşi energie, şi nu este o mică parte, aproape 75% din venitul tuturor naţunilor se duce în crearea mai multor arme, armate, şi alte lucruri necesare pentru război. Oamenii trăiesc doar la 25% din productivitatea lor. Nu este nevoie de război. Nu este nevoie de nici un fel de arme nucleare. Aveţi deja de şapte sute de ori mai multe decât este nevoie pentru a distruge acest pământ. Acum, aceasta este nebunie curată. Continuaţi să adunaţi, pentru ce? Aceşti oameni trebuiesc opriţi, iar aceşti oameni religioşi trebuiesc aduşi cu picioarele pe pământ.

  Dar eşti în favoarea tehnologiei? Pari să fii.

  Sunt, sunt în favoarea tehnologiei, dar pentru o tehnologie care nu merge împotriva vieţii, care nu merge împotriva umanităţii, care nu merge împotriva mediului. Tehnologia este în mâinile noastre, ea poate distruge, poate crea. Tehnologia în sine nu are nici un sistem de valori. Noi furnizăm valorile, eu nu sunt împotriva tehnologiei. Ea este ca o sabie, poţi omorî o persoană sau poţi salva o femeie de la a fi violată cu aceeaşi sabie. Este neutră. Toată puterea este neutră. Deci problema nu este de tehnologie, problema este a oamenilor care vor decide care este sistemul de valori. Acum, oameni precum Ronald Reagan, care aparţin prostiei fundamentaliste creştine, nu pot fi oamenii potriviţi să decidă. Falwell nu poate fi persoana potrivită să decidă. Responsabilitatea de a decide exact ce ar trebui să facă tehnologia, nu ar trebui să fie în mâinile politicienilor, care sunt la rândul lor în mâinile preoţilor, pentru că ei au puterea asupra oamenilor, voturile lor. Deci este pur şi simplu o conspiraţie între politicieni şi preoţi, pentru a menţine umanitatea înfometată, flămândă, pentru a menţine umanitatea într-o asemenea stare încât să nu se poată răzvrăti împotriva marilor interese.

   OshoThe Last Testament, vol 2, #10

  Copyright© Fundaţia Internaţională Osho

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-mama-pamant/

   

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.