• Osho, despre stiinta, mediu si ecologism

  Posted on October 6, 2013 by in Uncategorized

  Ce ar trebui făcut….în legătură cu efectele științei asupra mediului?

  Osho: E aproape prea târziu…și modul în care oamenii se gândesc să facă ceva nu este cel potrivit. Problema este foarte complicată și complexă. Dacă putem distruge toată tehnologia și putem deșcolariza societatea iar universitățile sunt închise cel puțin pentru o sută de ani și oamenii sunt lăsați să devină absolut ignoranți și primitivi, doar atunci.

  Aceasta este o posibilitate – care nu pare posibilă, pentru că nu ne-o putem permite. Nu putem renunța la tehnologie acum pentru că a renunța la tehnologie ar însemna să reducem populația lumii într-o asemenea măsură încât întreaga lume va fi plină de cadavre.

  Dacă India vrea să rămână naturală, cu un mediu pur, populația trebuie să se întoarcă înapoi cu cel puțin 2500 de ani. În vremea lui Buddha erau doar 20 de milioane de oameni în India; acum sunt 600 de milioane de oameni. Dacă se renunță la tehnologie, doar 20 de milioane de oameni vor fi salvați din 600 de milioane, doar în India, așa că asta nu e posibil; nu se poate renunța la tehnologie.

  Toți oamenii care se gândesc cum să salveze mediul și ecologia sunt împotriva tehnologiei, dar nu se poate renunța la aceasta. E aproape imposibil, nu e fezabil. Am pătruns prea departe în tehnologie; nu l-am ascultat pe Lao Tzu. El a spus acum 3000 de ani: ”Nu intra în vreo tehnologie”, dar timp de 3000 de ani noi am refuzat asta. Acum e prea târziu. Acum a merge înapoi nu este posibil.

  Sursa foto: http://www.sxc.hu/. Multumim Danilevici Filip-E.

  Singurul lucru care cred că este posibil este a merge în tehnologie chiar și mai mult, pentru că acum a te întoarce la natură nu este posibil. A merge în tehnologie într-o asemenea măsură încât tehnologia însăși începe să curețe atmosfera – aceasta este singura posibilitate. Dacă tehnologia a poluat atmosfera, atunci se poate găsi o tehnologie care să depolueze întreaga atmosferă. Acum calea merge prin tehnologie, nu împotriva tehnologiei.

  Dacă râurile sunt poluate și oceanele sunt poluate și aerul este poluat, trebuie să dezvoltăm o super-tehnologie care să purifice aerul, să purifice râurile, să purifice oceanele. Acum aceasta este singura posibilitate! Cealaltă alternativă pare mai ușoară dar este imposibilă. Și asta se propune peste tot în lume. Pare simplu – Gandhi a propus asta în India: mergeți înapoi, trăiți pur și simplu ca oamenii primitivi, renunțați la toate mașinile, trenurile, avioanele, totul! Pare simplu dar pare să fie foarte sinucigaș. Nu ne putem permite atât de multe morți; și care e rostul?

  Dacă din 600 de milioane de oameni doar 20 de milioane pot fi salvați, care e rostul? Atunci de ce să nu distrugem totul? Să lăsăm lucrurile să-și ia propria formă dacă asta pare lipsit de sens.

  Educația nu poate fi oprită, și am ajuns să depindem atât de mult de tehnologie acum. Acum este imposibil să te gândești să trăiești fără electricitate, imposibil să te gândești să trăiești fără medicina alopată, imposibil să te gândești să trăiești fără mașini, avioane.

  Dacă se renunță la toate aceste lucruri, natura se poate întoarce înapoi; dar cum să renunți la ele? Este nepractic. Așa că singura posibilitate este: creați mașini mai bune care nu poluează – ceea ce este simplu, nu imposibil.

  Dacă omul poate merge pe lună, e absurd de ce nu putem crea mașini mai bune care să nu polueze. De ce nu pot mașinile să meargă pe bază de electricitate sau energie solară? De ce să continuă să meargă pe bază de petrol? De ce nu putem crea avioane care să nu polueze, vapoare care să nu polueze? Asta se poate face. Doar că nu am privit în această direcție. Și nu am privit pentru că toată concentrarea noastră a fost pe război – cum să creăm mai multă moarte în lume; acesta a fost tot efortul nostru. De aceea s-au întâmplat lucruri absurde.

  Știm cum să distrugem un oraș într-o secundă dar nu știm cum să vindecăm o răceală banală. Pare o prostie! Știm cum să ajungem la lună dar nu știm cum să creăm un stilou care nu curge! E pur și simplu absurd! Dar nu am privit în aceste lucruri. Cine se îngrijorează pentru un stilou care curge și cine se îngrijorează pentru banala răceală? Ar trebui să ne orientăm știința mai mult spre viață și mai puțin spre război și moarte.

  Acum, orice a făcut știința poate fi des-făcut numai prin știință. Gandhi este irelevant, la fel și Tolstoy, la fel și Kropotkin (un anarhist rus, n.tr). Acum singura cale rămasă este de a merge în tehnologie mult mai adânc dar cu o nouă orientare.

  Sursă – Osho,The Zero Experience” (Experiența zero)

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-stiinta-mediu-si-ecologism/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

  Post Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.