• Osho, despre ura, iubire, proiectii…

  Posted on November 14, 2014 by in Evolutie Spirituala, Tantra

  CÂND APARE O STARE ÎNDREPTATĂ ÎMPOTRIVA CUIVA SAU PENTRU CINEVA, NU O PUNE PE SEAMA PERSOANEI ÎN CAUZĂ, CI RĂMÂI CENTRAT.

  Dacă apare ură pentru cineva sau împotriva cuiva, sau iubirea pentru cineva, noi ce facem? O proiectăm asupra persoanei. Dacă simți ură față de mine, uiți complet de tine în ura ta; doar eu devin obiectul tău. Dacă simți iubire față de mine, uiți complet de tine; doar eu devin obiectul tău. Tu proiectezi iubirea sau ura sau orice altceva asupra mea. Uiți complet de centrul interior al ființei tale; ceilalți devin centrul. Această sutră spune că atunci când apare ura sau iubirea, sau orice altă stare pentru sau împotriva cuiva, nu o proiecta asupra persoanei în cauză. Ține minte, tu ești sursa ei.

  Te iubesc – sentimentul obișnuit este că tu ești sursa iubirii mele. Lucrurile nu stau chiar așa. Eu sunt sursa, tu ești doar un ecran pe care îmi proiectez iubirea mea. Tu ești doar un ecran; eu îmi proiectez iubirea asupra ta și spun că tu ești sursa iubirii mele. Acesta nu e un fapt, e o ficțiune. Eu îmi extrag energia iubirii [din mine însumi] și o proiectez asupra ta. Prin acest fapt, tu devii drăguț. Poate că nu ești drăguț pentru altcineva, poate că ești absolut respingător pentru altcineva. De ce? Dacă tu ești sursa iubirii atunci toată lumea va simți iubire față de tine, dar nu tu ești sursa. Eu proiectez iubire, și atunci tu devii drăguț; altcineva proiectează ură, și atunci devii respingător. Iar altcineva nu proiectează nimic, este indiferent; poate că nici măcar nu s-a uitat la tine. Ce se întâmplă? Noi proiectăm propriile noaste stări asupra celorlalți.

  De aceea, dacă ești în luna de miere, luna pare frumoasă, miraculoasă, minunată. Pare că întreaga lume e diferită. Și în aceeași noapte, chiar pentru vecinul tău, această noapte miraculoasă poate că nu există deloc. Copilul său i-a murit – atunci aceeași lună este pur și simplu tristă, de nesuportat. Dar pentru tine este încântătoare, fascinantă; este înnebunitoare. De ce? Este luna sursa sau este doar un ecran, iar tu te proiectezi pe tine?

  Această sutra spune:

  CÂND APARE O STARE ÎNDREPTATĂ ÎMPOTRIVA CUIVA SAU PENTRU CINEVA, NU O PUNE PE SEAMA PERSOANEI ÎN CAUZĂ, sau pe obiectul în cauză.

  Rămâi centrat. Ține minte că tu ești sursa, deci nu te duce spre celălalt, du-te spre sursă. Când simți ură, nu te duce spre obiect. Du-te spre locul din care vine ura. Nu te duce spre persoana către care este îndreptată ura, ci către centrul din care vine aceasta. Mergi către centru, du-te în interior. Folosește-ți ura sau iubirea sau furia sau orice altceva ca pe o călătorie spre centrul ființei tale, spre sursă. Mergi către sursă și rămâi centrat acolo.

  Încearcă! Aceasta este o tehnică foarte, foarte științifică, psihologică. Cineva te-a insultat – furia izbucnește brusc, ești nervos. Furia curge spre persoana care te-a insultat. Acum vei proiecta toată această furie asupra lui. El nu a făcut nimic. Dacă te-a insultat, ce a făcut? El doar te-a înțepat, a ajutat furia ta să iasă la suprafață – dar furia este a ta. Dacă se duce la Buddha și îl insultă, el nu va capabil să creeze nici un fel de furie în el. Sau dacă se duce la Isus, Isus îi va oferi și celălalt obraz. Sau dacă se duce la Bodhidharma, acesta va izbucni în hohote de râs. Deci depinde.

  Nu celălalt este sursa, sursa este întotdeauna în interiorul tău. Celălalt lovește sursa, dar dacă nu este deloc furie în tine, nu poate ieși afară. Dacă lovești un buddha, numai compasiunea va ieși la iveală pentru că numai compasiune este acolo. Furia nu va ieși afară pentru că nu este acolo. Dacă arunci o găleată într-un izvor secat, nu iese nimic afară. Într-un izvor plin de apă, arunci o găleată și apa iese la suprafață, dar apa este din izvor. Găleata doar te ajută să o aduci la suprafață. Deci cineva care te insultă doar aruncă o găleată în tine, și apoi găleata va ieși afară plină de furie, ură, sau foc care se găseau în interiorul tău. Tu ești sursa, ține minte.

  Pentru această tehnică, ține minte că tu ești sursa a tot ceea ce continui să proiectezi asupra celorlalți. Și de fiecare dată când este o stare împotriva sau pentru cineva, mergi imediat în interior și du-te către sursa din care acea ură provine. Rămâi centrat acolo; nu te duce spre obiect. Cineva ți-a oferit șansa de a fi conștient de propria ta furie – mulțumește-i imediat și uită de el. Închide ochii, mergi în interior, și acum privește la sursa din care acea iubire sau furie vine. De unde? Du-te în interior, mergi în interior. Vei descoperi sursa acolo pentru că furia vine din sursa ta.

  Sursa foto: http://www.freeimages.com

  Sursa foto: http://www.freeimages.com

  Ura sau iubirea sau orice altceva vin din sursa ta. Și este foarte ușor să te duci către sursă în momentul în care ești furios sau într-o stare de iubire sau ură, pentru că atunci ești fierbinte. Este ușor să mergi în interior atunci. Firul este încins și poți să-l urmezi, poți să mergi spre interior odată cu acea fierbințeală. Și când atingi un punct răcoros în interior, vei realiza brusc cum o dimensiune diferită, o lume diferită se deschide în fața ta. Folosește furia, folosește ura, folosește iubirea și mergi în interior.

  Noi le folosim mereu pentru a merge spre celălalt, și ne simțim foarte frustrați dacă nu e nimeni acolo pe care să proiectăm. Atunci continuăm să proiectăm chiar și asupra obiectelor neînsuflețite. Am văzut persoane furioase pe pantofii lor, aruncându-i cu furie. Ce fac ei? Am văzut persoane furioase împingând o ușă cu furie, aruncându-și furia pe ușă, abuzând de ușă, folosind cuvinte murdare împotriva ei. Ce fac ei?

  Voi încheia cu o perspectivă Zen despre asta. Unul dintre cei mai mari maeștri Zen, Lin Chi, obișnuia să spună, ”Când eram tănăr eram foarte fascinat de mersul cu barca. Aveam o bărcuță și mă duceam pe lac singur. Timp de ore întregi rămâneam acolo.

  Odată s-a întâmplat să stau cu ochii închiși, meditând, într-o noapte minunată. O barcă goală a venit plutind și mi-a lovit barca. Ochii îmi erau închiși, așa că m-am gândit, `Cineva e aici cu barca sa, și mi-a lovit barca`. A apărut furia. Mi-am deschis ochii și tocmai vroiam să-i spun ceva acelui om, furios, când am realizat că barca era goală. Atunci nu mai aveam unde să mă duc. Pe cine puteam să-mi vărs furia? Barca era goală. Plutea pur și simplu, și venise și îmi lovise barca mea. Deci nu era nimic de făcut. Nu era nici o posibilitate de a proiecta furia pe o barcă goală.”

  Așa că Lin Chi a spus, ”Am închis ochii. Furia era acolo, dar negăsind nici o cale de ieșire, am închis ochii și am plutit pur și simplu înapoi cu furia. Și acea barcă goală a devenit realizarea mea. Am ajuns la un punct în interiorul meu în acea noapte tăcută. Acea barcă goală a fost maestrul meu. Și acum dacă cineva vine și mă insultă, râd și spun, `Barca asta e și ea goală` Închid ochii și merg în interior.”

  Folosește această tehnică. Poate face miracole pentru tine.

  Osho, Vigyana Bhairava Tantra, vol I

  Sursa web: http://www.oshoworld.com/tantra_medi/otantra.asp?news_id=24

  Traducere din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-ura-iubire-proiectii/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

  Post Tagged with , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.