• Osho: Sistemul meu politic este total diferit

  Posted on November 20, 2014 by in Politică și societate

  Sistemul meu politic este total diferit. Eu îl numesc meritocrație, pentru că va depinde de meritul tău. Nu va fi un sistem politic, nu va avea nici un fel de partide. Oamenii vor candida pentru posturi bazându-se pe propriul lor merit. Și fiecare individ va decide pe cont propriu, pentru că niciun partid nu va pune presiune pe el. Nu vor fi deloc partide politice – de la individ la individ – nici o gașcă nu va fi permisă.

  Și oricine este ales, este ales datorită meritului său. Dacă alegi un secretar la finanțe, atunci vei alege cel mai bun economist din țară.

  Acest lucru nu se întâmplă deloc. Oameni care nu știu absolut nimic despre economie devin secretari de stat la finanțe, miniștri. Oameni care nu știu nimic despre educație devin miniștri ai educației. În India cunoșteam un om care era pur și simplu un idiot. Nu știa nimic de medicină și a devenit ministrul sănătății. Într-o meritocrație, acest gen de om nu poate deveni niciodată un ministru al sănătății, pentru că vor exista oameni mai calificați care vor candida pentru acel post. Vice-cancelari care au experiență de-o viață vor fi în poziția de ministru al educației.

  Niciun partid politic, pentru că ele pun presiune. Ele acumulează bani, ele adună oamenii într-un anumit grup, îi fac credincioși unei anumite ideologii, aproape ca într-o religie. Partidele politice sunt periculoase la fel cum și religiile sunt periculoase. Eu vreau ca religia să fie individuală. Este o căutare individuală a adevărului iar politica este o căutare individuală pentru o societate mai bună, o cultură mai bună.

  În meritocrație, ideea mea este de a avea comune (comunități) mai degrabă decât orașe, comune mai degrabă decât familii. Familiile ar trebui să se dizolve, să-și pună toate energiile într-un singur rezervor. Marile orașe ar trebui să se împartă în mici comune, care își gestionează singure treburile. Toată țara devine o țară de comune, nu de orașe.

  Aceste comune nu vor impune nici un fel de egalitate, lucru care se întâmplă în țările comuniste. Ci dimpotrivă, aceste comune vor încerca să devină cât mai bogate, astfel încât bogăția să fie mai mult decât suficientă, mai mult decât e nevoie. Și fiecare poate avea după nevoile sale. Eu cred în abundență, nu cred în sărăcie.

  Și cred că omul este capabil de a crea o bogăție imensă. Trebuie doar să i se dea oportunitatea potrivită. Comunele bogate – fără nici o impunere a egalității, deși fără impunere, din iubire și compasiune și prietenie va apărea un gen diferit de egalitate. Nimeni nu se va gândi la asta.

  Acum, aici toată lumea mănâncă aceeași mâncare, în mod egal. Dar noi nu ne lăudăm că ăsta e comunism. Asta e pur și simplu uman, că fiecare din cei care sunt aici fac parte, sunt o parte esențială a comunei, și ar trebui să primească aceeași mâncare, ar trebui să primească, pe cât posibil, tot ceea ce au nevoie: îngrijre medicală, recreere, divertisment. political symbols

  Dar asta nu e ceva forțat. Trebuie să vină de la sine. La fel cum există suficient aer – nimeni nu îl ține închis în casă pentru că uneori aerul poate fi neîndestulător și el poate muri de lipsă de oxigen, așa că ar trebui să păstreze ceva deoparte. Este aer suficient. În același mod, ar trebui să fie mai mult decât suficient din toate, disponibil tuturor, fără nicio discriminare: niciun partid politic, niciun partid religios. Comunele – trăind din iubire, fără familii, fără o egalitate impusă, ci o egalitate care vine de la sine, doar din pură iubire și spirit frățesc.

  Și în fine, nici o infracțiune nu ar trebui pedepsită. Fiecare infracțiune ar trebui tratată ca o boală, o maladie a minții.

  Iar dacă meritocrația se răspândește în toată lumea, nu este nevoie de națiuni. Dacă poți să ai cea mai bună minte în postul de ministru al educației pentru întreaga lume, atunci de ce să ai o minte de mâna a treia doar pentru că se întâmplă să fie din Oregon sau America?

  Tot ceea ce este esențial- instituții academice, academii științifice, arta, tot ceea ce este folositor – ar trebui să fie internaționale. Ramurile lor pot fi în toată lumea, dar ar trebui să fie în mâinile celor mai buni oameni, al geniilor.

  Este chiar uimitor că o școală de artă va exista, dar Picasso nu va fi acceptat ca director al ei. Ei vor accepta picturile sale pentru milioane de dolari, și cineva care nu este cunoscut de nimeni, nicio singură pictură de a sa nu a fost vândută sau expusă la o expoziție, rămâne directorul institutului de artă, doar pentru că are un titlu, o cunoaștere Dar pictura nu depinde de cunoaștere. Altfel, Mozart nu poate fi un director al unui institut de muzică, Nijinsky nu poate fi director al unui institut de dans, pentru că acești oameni nu au nicio cunoaștere (certificată, n.tr), nici un fel de titluri. Dar ei au un merit. Ei au experiență, ei au magia, charisma.

  Toate instituțiile lumii ar trebui să fie în mâinile oamenilor charismatici. Sunt mereu destui oameni charismatici, dar lor nu li se permite să intre în competiție, din multe motive. Acești oameni charismatici sunt rebeli, așa că ei ajung rareori să obțină un titlu universitar. Mult înainte de asta, ei sunt exmatriculați.

  Acești oameni charismatici știu prea multe, nicio instituție nu îi mai poate învăța ceva în plus, așa că n-are niciun sens să se alăture acestor instituții și să-și irosească timpul. Dar apoi ei nu pot deveni directori. Este o lume urâtă, pentru că ar trebui să ne placă să avem directori de muzică precum Mozart. Ei își vor încuraja studenții să se impregneze de spiritul muzicii. Studenții de mâna a treia vor fi dați afară, iar cineva care este acceptat de Mozart deja și-a luat titlul, prin acceptarea sa, prin intrarea sa.

  Deci viziunea mea este ca întreaga lumea să devină în cele din urmă o meritocrație, dar înainte ca lumea să devină o meritocrație, ar trebui să începem cu națiunile. Meritocrația va avea tot ceea ce este frumos în democrație și tot ceea ce este frumos în comunism. Și nu va avea tot ceea ce este urât în comunism și tot ceea ce este urât și fals în democrație.

  Și este timpul să dăm o șansă la ceva nou.

  Osho, The Last Testament, Vol 2, Ch 21

  (Sursa web: http://www.oshonews.com/2012/05/meritocracy-osho/)

  Copyright© OSHO International Foundation

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-sistemul-meu-politic-este-total-diferit/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

  Post Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.