• Osho, un dialog despre respiratie (I)

  Posted on March 20, 2012 by in Meditatia dinamica, Meditatii active, Respiratie

  Este probabil ca prin respiraţie profundă şi intensă un exces de oxigen să intre în plămâni, făcând astfel rău. Ce părere ai?

  În realitate, nici o persoană nu-şi foloseşte plămânii în totalitate atunci când respiră. Sunt aproximativ 6000 de alveole în plămânul unei persoane, din care abea 1500-2000 de alveole sunt umplute cu oxigen, dacă se întâmplă ca persoana să fie foarte sănătoasă şi respiră normal. Restul alveolelor pulmonare sunt umplute cu dioxid de carbon, care este un alt nume pentru mizerie. Aşa că e dificil să găseşti un om care să ia mai mult oxigen decât e necesar. Cineva care ia cantitatea de oxigen necesară e de asemenea rar. O mare parte din plămânii noştri rămân nefolosiţi.

  Ar fi într-adevăr un lucru mare dacă ai putea să-ţi umpli complet plămânii cu oxigen; ar duce la o mare expansiune a conştiinţei tale.

  Cât de expansionată e viaţa ta poate fi cunoscut din cantitatea de oxigen pe care o porţi în plămânii tăi. Mai mult oxigen înseamnă mai multă viaţă. Şi dacă poţi să-ţi umpli complet plămânii cu oxigen, vei fi la apogeul vieţii. Orice activitate care adaugă oxigen rezervelor tale, este favorabilă pentru sănătatea ta. Şi ceea ce îţi goleşte rezerva de oxigen este vătămător pentru sănătatea ta; va duce la boală.

  Dar faptul rămâne, că nu respiri niciodată la întreaga capacitate a plămânilor tăi; nu iei niciodată nici măcar atât oxigen cât eşti capabil să iei. Aşa că problema de a lua mai mult decât e necesar pur şi simplu nu apare. Nu poţi să iei mai mult decât pot plămânii păstra; nu poţi lua mai mult decât capacitatea lor. Este un lucru atât de dificil de făcut.

  Alături de oxigen, noi inspirăm şi alte gaze precum nitrogen sau hidrogen. Cum favorizează toate aceste gaze meditaţia?

  Acestea sunt absolut favorabile meditaţiei. Orice există în aer – nu e doar oxigen, ci şi multe alte lucruri – este favorabil vieţii. Datorită lor eşti în viaţă. Nu există viaţă pe o planetă sau un satelit unde aceste gaze să nu fie disponibile în proporţiile corecte. Ele sunt cele care fac posibilă viaţa. De aceea, nu trebuie să îţi faci griji în această privinţă.

  Şi cu cât mai intens şi mai brusc respiri, cu atât vei beneficia mai mult. Într-o stare de respiraţie profundă şi rapidă doar oxigenul poate intra în sistemul tău la cantitatea maximă, orice altceva va fi lăsat afară. Şi chiar şi aceste alte gaze sunt ingrediente utile ale vieţii; ele nu sunt dăunătoare.

  De ce începe corpul să se simtă uşor după respiraţia profundă şi haotică?

  Este adevărat că corpul se va simţi uşor după această meditaţie. Va fi aşa pentru că conştiinţa noastră despre corp este una a greutăţii. Ce numim greutate nu este altceva decât conştienţa noastră despre corp. Corpul cântăreşte greu la o persoană bolnavă chiar dacă este slabă şi subţire. Dar o persoană sănătoasă, chiar dacă e grea, îşi poartă corpul foarte uşor. Deci este cu adevărat conştiinţa corpului nostru cea care se simte ca o greutate asupra noastră.

  Noi devenim conştienţi de corpul nostru doar atunci când e în dureri, când suferă. Devenim conştienţi de picioarele noastre atunci când ne dor. Devenim conştienţi de capul nostru atunci ne doare. Dacă nu există nici o durere corporală, nu suntem niciodată conştienţi de corpul nostru. Această conştiinţă este măsura suferinţei noastre.

  Definim o persoană sănătoasă ca cineva care se simte ca şi cum este lipsit de corp. Cel care nu simte că este un corp, care are un sentiment de acorporalitate, este într-adevăr o persoană sănătoasă. Şi dacă este identificat cu o anumită parte a corpului său, se poate spune că această parte a corpului este bolnavă.

  Pe măsură ce cantitatea de oxigen creşte şi (energia) kundalini se trezeşte, vei începe să ai experienţe care nu sunt ale corpului; ele aparţin sufletului sau lui atman. Şi ţinând seamă de aceste experienţe subtile, vei simţi totodată uşurime, un soi extraordinar de imponderabilitate. Mulţi oameni se vor simţi ca şi cum ar levita. Nu înseamnă că levitează cu adevărat – un eveniment de levitaţie efectivă are loc foarte rar. Dar din cauza sentimentului de totală imponderabilitate, simţi că levitezi. Dacă deschizi ochii şi vezi, vei descoperi că stai pe pământ. Foarte, foarte rar corpul levitează efectiv, într-o stare de imponderabilitate extremă.

  Osho: “In Search of the Miraculous” (În căutarea miraculosului)

  (Sursa: text preluat, tradus şi adaptat de aici:http://www.activemeditation.com/ActiveMeditations/DynamicStage1/Breath.html )

  Traducere: Marius Lazăr

  Copyright: Osho Joy

  Citiți si partea a doua a articolului: http://oshojoy.ro/osho-un-dialog-despre-respiratie-ii/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

  Post Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.