• Osho, despre catharsis si momentul renuntarii la…

  Posted on February 4, 2014 by in Meditatia dinamica, Meditatii active

  În ce punct se poate renunța la catharsis?

  El renunță singur atunci când s-a terminat. Nu trebuie să renunți tu la el. Treptat, treptat vei simți că nu este nici un fel de energie în el. Treptat, treptat, vei simți că faci catharsis dar sunt gesturi goale, energia nu este acolo. De fapt, pretinzi că îl faci, îl joci; nu se întâmplă. De fiecare dată când simți că nu se întâmplă și că trebuie să îl forțezi, a renunțat deja. Trebuie doar să îți asculți inima.

  Când ești furios, cum știi când furia a dispărut? Când ești sexual, cum știi că sexualitatea s-a dus? Pentru că energia din gând nu mai este acolo. Gândul poate rămâne, dar energia nu mai este acolo; este ceva gol.  Ai fost furios cu câteva minute înainte: acum fața ta poate că este puțin furioasă, dar adânc în interior știi că nu mai există furie; energia s-a mișcat.

  Același lucru se va întâmpla în catharsis. Faci catharsisul; este un fenomen energetic. Multe emoții sunt reprimate: ele se debobinează, ele ies la suprafață, bolborosesc. Atunci este multă energie. Țipi – este energie – și după țipat te simți eliberat, ca și cum o povară a dispărut. Te simți imponderabil; te simți mai împăcat, calmat, încetinit. Dar dacă nu este nici o emoție reprimată, atunci poți să faci gestul, dar după gest te vei simți obosit, pentru că iroseai energie în mod inutil. Nu era nici o emoție reprimată. Nu ieșea nimic la suprafață iar tu săreai și țipai în mod inutil; te vei simți obosit.

  Sursa foto: http://www.sxc.hu/

  Când catharsisul este autentic, te vei simți reîntinerit după el; când catharsisul este fals, te vei simți obosit. Când catharsisul a fost autentic , te vei simți foarte, foarte viu după el, mai tânăr ca înainte, ca și cum au dispărut câțiva ani. Aveai treizeci; acum ai douăzecișiopt sau douăzecișicinci. O încărcătură a dispărut; ești mai tânăr, mai viu, mai proaspăt. Dar dacă doar faci gestul, te vei simți obosit. Aveai treizeci; te vei simți de treizecișicinci…bătrân.

  Trebuie să observi. Nimeni altcineva nu poate spune ce se întâmplă în interiorul tău. Trebuie să fii un observator. Observă în permanență ce se întâmplă. Nu continua să te prefaci…pentru că nu catharsisul este scopul; el este doar un mijloc. Într-o zi trebuie să cadă. Nu continua să îl cari. Este exact ca o barcă, un vapor: treci râul și apoi uiți de el; nu îl cari pe capul tău.

  Toate metodele sunt metode, ține minte – nu uita asta. Nici o metodă nu ar trebui să devină țelul. Țelul este să fii. Țelul este să nu faci nimic, țelul este să fii.

  Toate metodele sunt pentru a face ceva, ele ajută să te aducă acasă, dar când intri în casă uiți de căruța care te-a adus sau de măgarul pe care ai venit sau de barcă. Toate metodele rămân afară: ai ajuns acasă.

  Ține minte, catharsisul poate deveni obsesia ta. Poți continua să îl faci, și atunci poate deveni o rutină, un tipar. Nu trebuie făcut un tipar. Observă, când este necesar, continuă să observi. Încet, încet vei deveni conștient – este o conștientizare foarte subtilă pentru că fenomenul este foarte subtil – că acum nu este energie: țipi, dar de fapt țipătul nu vine, sari, dar trebuie să faci efort.  Atunci dă-i voie să cadă; nu căra barca. În ce punct se poate renunța la catharsis? El renunță singur. Rămâi pur și simplu alert și observă-l.  Și când vrea să renunțe, nu te agăța de el; lasă-l să cadă.

  Osho:  Yoga: The Alpha and the Omega, (Yoga: Alpha și Omega)

  Sursa web: http://www.activemeditation.com/ActiveMeditations/DynamicStage2/Catharsis.html

  Copyright© Fundaţia Internaţională Osho

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-catharsis-si-momentul-renuntarii-la-el/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.