• Osho, despre ce ”este” adevărul (I)

  Posted on January 25, 2013 by in Evolutie Spirituala

  IUBITE OSHO, UNEORI, CÂND STAU PUR ȘI SIMPLU, APARE ÎNTREBAREA ÎN MINTE: CE ESTE ADEVĂRUL? DAR PÂNĂ SĂ AJUNG AICI, ÎMI DAU SEAMA CĂ NU SUNT ÎN STARE SĂ ÎNTREB. DAR POT SĂ ÎNTREB CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ACELE MOMENTE ÎN CARE APARE ÎNTREBAREA ATÂT DE PUTERNIC, ÎNCÂT DACĂ AI FI FOST PE APROAPE, AȘ FI ÎNTREBAT. SAU, DACĂ NU AI FI RĂSPUNS, TE-AȘ FI LUAT DE BARBĂ SAU GULER ȘI TE-AȘ FI ÎNTREBAT: ”CE ESTE ADEVĂRUL, OSHO?”

  Sursa foto: http://www.sxc.hu

  OSHO: Aceasta este cea mai importantă întrebare care poate apărea în mintea oricui, dar nu este nici un răspuns la ea. Cea mai importantă întrebare, întrebarea ultimă, nu poate avea nici un răspuns; de aceea este ultimă.

  Când Pilat din Pont l-a întrebat pe Iisus: ”Ce este adevărul?”, Iisus a rămas tăcut. Nu numai atât, povestea spune că atunci când Pilat din Pont a pus întrebarea ”Ce este adevărul?”, el nu a așteptat să asculte răspunsul. A părăsit camera și s-a dus. Asta e foarte ciudat.  Pilat din Pont crede și el că nu poate exista un răspuns la asta, așa că nu a așteptat răspunsul. Iisus a rămas tăcut pentru că și el știe că nu se poate răspunde la ea.

  Dar aceste două înțelegeri nu sunt aceleași, pentru că aceste două persoane sunt diametral opuse. Pilat din Pont crede că nu se poate răspunde pentru că nu există adevăr; cum poți răspunde la asta? Aceasta este mintea logică, mintea romană. Iisus a rămas tăcut nu pentru că nu există adevăr, ci pentru că adevărul este atât de vast, nu este definibil. Adevărul este atât de imens, de enorm, nu poate fi limitat într-un cuvânt, nu poate fi redus la limbaj. Este acolo. Poți fi una cu el, dar nu îl poți spune.

  Din două motive diferite, ei s-au comportat aproape în același fel: Pilat nu a așteptat să audă răspunsul, știa deja că nu există adevăr. Iisus a rămas tăcut pentru că el cunoaște adevărul, și știe că acesta nu poate fi spus.

  Chidvilas a pus aceeași întrebare. Întrebarea este absolut semnificativă. Nu există întrebare mai presus de ea, pentru că nu există o religie mai presus de adevăr. Trebuie înțeles; întrebarea trebuie analizată. Analizând întrebarea, încercând să înțelegi întrebarea însăși, s-ar putea să ai o viziune a ceea ce este adevărul. Nu voi răspunde la întrebare, nu pot răspunde la ea; nimeni nu poate răspunde la ea. Dar putem merge adânc în întrebare. Mergând adânc în întrebare, întrebarea va începe să dispară. Când întrebarea a dispărut, vei găsi răspunsul în chiar miezul inimii tale – tu ești adevărul, cum ai putea să-l pierzi? Poate că ai uitat de el, poate i-ai pierdut urma, poate că ai uitat cum să intri în propria ta ființă, în propriul tău adevăr.

  Adevărul nu este o ipoteză, adevărul nu este o dogmă. Adevărul nu este nici hindus, nici creștin, nici mahomedan. Adevărul nu este nici al meu, nici al tău. Adevărul nu aparține nimănui, dar toată lumea aparține adevărului. Adevărul înseamnă ceea ce este: acesta este înțelesul exact al cuvântului. Vine dintr-o rădăcină latină, verus.  Verus însemnă: ceea ce este. În engleză sunt câteva cuvinte care sunt derivații din rădăcina latină, verus:  a fost (was), era (were). În germană, war (eram)- vine din verus. Verus înseamnă ceea ce este, fără interpretări. Odată ce interpretarea se interpune, atunci ceea ce cunoști este realitatea, nu adevărul. Aceasta este diferența dintre adevăr și realitate. Realitatea este adevăr interpretat.

  Deci, în momentul în care pui întrebarea, ”Ce este adevărul?”, el devine realitate, nu mai este adevăr. Interpretarea a intrat în el, mintea l-a colorat. Iar realitățile sunt atât de multe câte minți sunt; sunt multi-realități. Adevărul este unul pentru că adevărul este cunoscut doar atunci când mintea nu este acolo. Mintea este cea care te ține separat de mine, separat de ceilalți, separat de existență. Dacă privești prin intermediul minții, atunci mintea îți va oferi o imagine a adevărului. Aceasta va fi doar o imagine, o fotografie a ceea ce este. Și desigur, fotografia depinde de cameră, de filmul folosit, de substanțele chimice, de cum a fost developat, de cum a fost imprimat, de cine a făcut-o. O mie și unul de lucruri intervin; el devine realitate.

  Cuvântul realitate este de asemenea frumos să fie înțeles. Vine din rădăcina res; înseamnă lucru sau lucruri. Adevărul nu este un lucru. Odată interpretat, odată ce mintea a pus mâna pe el, l-a definit, l-a demarcat, devine un lucru.

  Când te îndrăgostești de o femeie, există un adevăr – dacă te-ai îndrăgostit complet inconștient, dacă nu ai ”facut-o” în vreun fel, dacă nu te-ai prefăcut, descurcat, dacă nici măcar nu te-ai gândit la asta. Brusc vezi o femeie, te uiți în ochii ei, ea se uită în ochii tăi, și ceva se declanșează. Nu tu ești cel care o face, ești pur și simplu posedat de asta, pur și simplu cazi în asta. Nu are nimic de-a face cu tine. Egoul tău nu este implicat, cel puțin la început de tot, când iubirea este virgină. În acel moment, există adevăr, dar nu există interpretare. De aceea iubirea rămâne indefinibilă.

  În curând, intervine mintea, începe să aibe grijă de lucruri, pune stăpânire pe tine. Începi să te gândești la femeie ca la soția ta. Acum, acestea sunt lucruri; prietena, soția – acestea sunt lucruri. Adevărul nu mai este acolo, s-a retras. Acum lucrurile devin mai importante. Definibilul este mai sigur, indefinibilul este nesigur. Ai început să ucizi, să otrăvești adevărul. Mai devreme sau mai târziu vor fi un soț și o soție, două lucruri. Dar frumusețea s-a dus, bucuria a dispărut, luna de miere s-a sfârșit.

  Luna de miere se termină exact în momentul în care adevărul devine o realitate, când iubirea devine o relație. Luna de miere e foarte scurtă, din nefericire – nu vorbesc de luna de miere în care plecați voi. Luna de miere e foarte scurtă. Poate pentru un singur moment a fost acolo, dar puritatea ei, puritatea ei de cristal, divinul din ea, transcendența din ea – vine din eternitate, nu din timp. Nu face parte din această lume profană, este ca o rază ce vine într-o gaură întunecată. Vine din transcedental. Este absolut corect să numim iubirea, Dumnezeu, pentru că iubirea este adevăr. Cel mai apropiat mod în care ajungi la adevăr în viața obișnuită este iubirea.

  Chidvilas întreabă: ”Ce este adevărul?

  – va urma-

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center.

  Traducere: Marius Lazăr

  Citiți partea a doua a articolului, aici.

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-ce-este-adevarul-i/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

  Post Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.