• Osho despre Jalaluddin Rumi si meditatia invartitului

  Posted on April 21, 2013 by in Evolutie Spirituala, Uncategorized

  Despre Jalaluddin Rumi, misticul sufit

  Jalaluddin Rumi este unul dintre cei mai mari mistici sufiți. Este singurul mistic pe care sufiții îl numesc Mevlana. Mevlana înseamnă ”Preaiubitul nostru Maestru”. Sunt câțiva oameni pe care îi iubesc extraordinar de mult.  Mevlana Jalaluddin Rumi este unul dintre ei, și motivul pentru care îl iubesc este că el nu a fost negativ față de viață, ci afirmativ față de viață. Și meditația pe care el a descoperit-o și care a continuat timp de șapte sute de ani într-un mic de cerc de mistici a fost un anumit tip de dans. Adepții săi erau numiți sufiții rotitori.

  Ai văzut probabil copiii mici – lor le place să se învârtească; și toată lumea îi oprește, pentru că teama părinților este că el poate să cadă, poate să-și fractureze ceva, se poate răni. Dar în ciuda tuturor interdicțiilor, copiii iubesc să se învârtească. Și nimeni nu s-a întrebat de ce copiii din toată lumea, indiferent de rasă, națiune, religie, iubesc să se învârtească.

  Jalaluddin Rumi, văzând copiii care se învârtesc, s-a gândit că trebuie să fie ceva pe care copiii îl simt dar pe care nu îl pot exprima, și poate că nu sunt complet conștienți ce este. Așa că a încercat învârtitul el însuși, și a fost uimit că dacă continui să te învârți, vine un moment în care centrul ființei tale rămâne fix iar întreg corpul, mintea, creierul tău, totul se învârte.

  Sursa foto: http://www.trekearth.com/ (Thanks to Rob Huartson)

  Și acel centru care nu este rotește ești tu, centrul ciclonului. Învârtitul este aproape ca un ciclon, dar exact în centrul ciclonului vei găsi un punct care nu s-a mișcat deloc. Fiecare roată are nevoie de un centru în jurul căruia să se învârtă, și centrul trebuie să rămână fix. Vezi asta la biciclete, la căruțe, oriunde este o roată, este ceva în centru care rămâne nemișcat.

  Odată ce Jalaluddin a devenit conștient că poți găsi centrul nemișcat al ființei tale, a încercat timp de 36 de ore în continuu, fără să mănânce, fără să bea – era hotărât să se învârtă până nu mai putea, să nu rețină nimic…până când nu cade, nu se va opri. Treizeci și șase de ore s-a învârtit, o mare mulțime a urmărit. Mulțimea se mai schimba; oamenii trebuiau să se ducă să mănânce și apoi veneau din nou. Oamenii trebuiau să-și facă munca lor și apoi se întorceau; 36 de ore e perioadă lungă. Și după 36 de ore a căzut. Și oamenii au auzit un mare râs.

  Jalaluddin râdea zgomotos, și a spus: ”Voi credeți că m-ați văzut căzând, și eu m-am văzut căzând. În aceste 36 de ore nu m-am mișcat nici măcar un centimetru. Acum nu mai trebuie să mă duc la Mecca pentru a-l căuta pe Dumnezeu, L-am găsit. În centrul nemișcat al ființei mele, El este.” Adepții lui Rumi nu au mari scripturi, nu au nici un ritual, decât învârtitul.

  Osho: The Rebellious Spirit (Spiritul rebel)

  Sursa web: http://www.messagefrommasters.com/Meditation/a/osho_rumi_whirling.htm

  Despre meditația învârtitului

  Acest învârtit, învârtitul sufit, este una dintre cele mai vechi tehnici, una dintre cele mai puternice. Este atât de puternică încât chiar și o singură experiență te poate face un om complet diferit. Trebuie să te învârtești cu ochii deschiși, la fel cum o fac și copiii mici, ca și cum ființa ta interioară a devenit centrul iar tot corpul tău a devenit precum o roată, mișcându-se – o roată de olar, care se mișcă. Tu ești în centru, dar tot corpul se mișcă.

  Începe încet, în sensul acelor de ceasornic. Dacă cineva simte că este foarte dificil să se miște în sensul orar, atunci se poate mișca în sens anti-orar, dar regula este să te miști în sensul acelor de ceas. Dacă sunt câțiva oameni care sunt stângaci, atunci pot simți că este dificil; ei se pot mișca în sensul contrar acelor de ceas. Și aproape 10% din oameni sunt stângaci, așa că dacă simți că în sensul orar te simți inconfortabil, mișcă-te în sens anti-orar; dar începe cu sensul orar, apoi simți. Muzica va fi acolo, încet, doar ca să te ajute. La început, mișcă-te foarte încet; nu o lua repede, ci foarte, foarte încet, bucurându-te de asta.

  Sursa foto: http://29pieces.blogspot.ro

  Și apoi, treptat, treptat, mergi mai repede. În primele 15 minute, ia-o încet; în următoarele 15 minute, repede; în următoarele 15 minute, și mai repede; în următoarele 15 minute, pur și simplu nebunește. Și atunci toată energia ta, tu, devii un vârtej, un vârtej de energie, complet pierdut în el: nici un martor, nici un efort de a observa. Nu încerca să observi; fii vârtejul, fii învârtirea. O oră.

  La început, poate că nu vei putea să stai atât de mult, dar ține minte un lucru, nu te opri tu, nu opri tu învârtitul. Dacă simți că este imposibil să o faci, corpul va cădea automat, dar tu nu te oprești. Dacă o să cazi la mijlocul orei, nu e nici o problemă; procesul este complet. Dar nu încerca să trișezi cu tine, nu te păcăli; nu te gândi că acum ești obosit și e mai bine să te oprești.

  Nu, nu lua tu decizia de a te opri. Dacă ești obosit, cum poți să mai continui? Vei cădea în mod automat. Deci, nu te opri tu; lasă ca însăși învârtitul să ajungă la un punct în care cazi la pământ. Când cazi, cazi pe burtă; și va fi bine dacă abdomenul tău e în contact direct cu pământul. Atunci închide ochii. Întinde-te la pământ ca și cum te-ai întinde la sânul mamei tale, un copil mic ce stă la sânul mamei. Devino complet inconștient. Și acest învârtit va ajuta.

  Învârtitul dă o intoxicare corpului. Este ceva chimic, îți dă o intoxicare, ca să fiu mai exact. De aceea, uneori te poți simți amețit, exact ca un bețiv. Ce se întâmplă cu un bețiv? Ascuns în spatele urechilor tale, este un șaselea simț, simțul echilibrului. Când bei ceva, orice băutură alcoolică, orice drog intoxicant, el se duce direct la centrul echilibrului din ureche și îl tulbură. De aceea un bețiv nu poate merge, se simțe amețit. Același lucru se întâmplă în învârtit.

  Dacă te învârți, cu adevărat, efectul va fi același: te vei simți intoxicat, beat. Dar bucură-te de această beție, merită. Această stare de a fi beat este ceea ce sufiții au numit extaz, masti. La început poate că te vei simți amețit, la început poate că vei simți greață, dar în două, trei zile, aceste sentimente vor dispărea și în a patra zi vei simți o nouă energie în tine pe care nu ai mai simțit-o niciodată. Atunci amețeala va dispărea, și doar un sentiment ușor de beție va fi acolo. Deci nu încerca să fii atent la ce se întâmplă. Lasă-l să se întâmple și devino unul cu ceea ce se întâmplă.

  Dimineața, atent; după-amiaza, pe jumătate atent, pe jumătate neatent; noaptea, complet neatent. Cercul e complet. Și apoi cazi la pământ pe burtă. Dacă cineva simte vreo durere în zona ombilicului, în timp ce este întins la sol, atunci se poate întoarce pe spate, altfel nu. Dacă simți ceva, o senzație foarte profundă de durere în stomac, atunci întoarce-te pe spate, altfel nu. Ombilicul în contact cu pământul îți va da un sentiment atât de extatic – exact la fel cum ai avut odată, dar acum ai uitat, când erai un copil stând la sânul mamei tale, complet inconștient de orice grijă, de orice anxietate, atât de contopit cu mama, inima ta bătând la unison cu inima ei, respirația ta în acord cu respirația ei.

  Același lucru se va întâmpla cu pământul, pentru că pământul este mama. De aceea hindușii au numit pământul ”mama” iar cerul, ”tatăl”. Fii înrădăcinat în el. Simte o uniune, ca și cum te-ai dizolvat. Corpul a devenit una cu pământul; forma nu mai este acolo. Doar pământul există; tu nu mai ești acolo. La asta mă refer când spun, ”sparge cupa complet”: uită că ești. Pământul este, și te dizolvi în el.

  Osho: A Bird on the Wing (O pasăre în zbor)

  Sursa web: http://www.messagefrommasters.com/Meditation/Meditation_Techniques/Active/Osho_on_Whirling_Technique.htm

  Copyright pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-jalaluddin-rumi-si-meditatia-invartitului/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

  Post Tagged with , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.