• Osho, despre mantra OM MANI PADME HUM (I)

    Posted on July 5, 2014 by in Evolutie Spirituala

    Vrei să spui ceva despre celebra mantră tibetană, ”Om Mani Padme Hum”?

    Singura țară din lume care și-a dedicat întreg geniul său explorării interioare este Tibetul. Descoperirile sale sunt de o imensă valoare. ”Om mani padme hum” este una dintre cele mai frumoase expresii ale experienței supreme. Înțelesul său este ”sunetul tăcerii, diamantul din lotus.”

    Tăcerea are la rândul ei un sunet, o muzică…deși urechile exterioare nu o pot auzi, după cum nici ochii exteriori nu o pot vedea. Noi avem șase simțuri exterioare. În trecut omul știa că avem doar cinci simțuri exterioare; al șaselea este o descoperire nouă. Este în interiorul urechilor tale; de aceea oamenii nu au reușit să-l recunoască. Este simțul echilibrului. Când te simți amețit sau când vezi un bețiv mergând, simțul echilibrului este cel care este afectat.

    La fel cum aceste șase simțuri sunt folosite pentru a experimenta exteriorul, exact aceleași șase simțuri există pentru a experimenta interiorul – a-l vedea, a-l auzi, a-i simți echilibrul total, frumusețea. Este invizibil ochilor exteriori dar nu și celor interiori. Nu îl poți atinge cu simțurile tale exterioare, dar simțurile interioare sunt absolut cufundate în el.

    OM este sunetul care există atunci când orice altceva dispare din ființa ta – nici un gând, nici un vis, nici o proiecție, nici o așteptare, nici măcar o singură undă – tot lacul conștiinței tale este pur și simplu tăcut; a devenit doar o oglindă. În acele momente rare, poți auzi sunetul tăcerii. Este cea mai prețioasă experiență, pentru că arată nu doar o calitate a muzicii interioare – arată deasemenea că interiorul este plin de armonie, de bucurie, de extaz. Toate acestea sunt conținute în muzica lui OM.

    Nu trebuie să îl spui. Dacă îl spui, vei pierde lucrul autentic. Trebuie să-l auzi, trebuie să fii complet calm și liniștit, și brusc este peste tot în jurul tău, un dans foarte subtil. Și în momentul în care ești capabil să-l auzi, ai intrat chiar în secretele existenței. Ai devenit atât de subtil încât acum meriți ca toate misterele să îți fie dezvăluite.

    Existența așteaptă până când ești pregătit.

    Sursa foto: http://www.atlantisqueen.co

    În Orient, toate religiile, fără excepție, sunt de acord asupra acestui punct, că sunetul care este auzit în culmea finală, cea mai înaltă a tăcerii, este ceva similar sunetului OM.

    Cuvântul OM nu este scris alfabetic în nici un limbaj din Orient, pentru că nu face parte din limbaj. Este scris ca un simbol; de aceea, același simbol este folosit în sanscrită, în pali, în pracrită, în tibetană – peste tot este același simbol, pentru că toți misticii tuturor epocilor au ajuns la aceeași experiență, că nu face parte din lumea noastră profană; de aceea, nu va fi scris cu litere. Ar trebui să aibe propriul său simbol care este dincolo de limbaj. Nu înseamnă nimic, din punct de vedere al minții, dar înseamnă extraordinar de mult din punct de vedere al creșterii tale spirituale.

    Toată muzica, în special muzica clasică, a încercat să surprindă sunetul tăcerii, pentru ca chiar și oamenii care nu au pătruns în ființa lor să poată experimenta ceva similar. Dar similarul nu este la fel, este un ecou foarte îndepărtat. Chiar și cel mai mare muzician trebuie să folosească sunete, dar oricât de frumos le-ar aranja, el nu poate fi absolut tăcut. El oferă pauze de tăcere între ele; întreaga piesă este făcută din sunete și tăcere. Cei care nu înțeleg aud sunetele, iar cei care înțeleg aud tăcerea, pauzele dintre cele două sunete.

    Adevărata muzică este în pauze.

    Nu este creată de muzician – muzicianul creează sunetele și lasă pauzele ca un contrast, astfel încât să poți experimenta ceva din ceea ce i se întâmplă unui mistic în lumea sa interioară.

    OM este una dintre cele mai mărețe realizări ale căutătorilor adevărului…Au fost cazuri absolut incredibile, dar ele sunt istorice…

    Când Marpa, un mistic tibetan, a murit, discipolii săi cei mai apropiați stăteau cu toții în jurul lui…pentru că moartea unui mistic este extraordinar de valoroasă, la fel ca și viața sa, poate chiar mai mult. Dacă poți să fii aproape de mistic atunci când acesta moare, poți experimenta multe lucruri, pentru că întreaga sa conștiință părăsește corpul – și dacă ești alert și conștient, poți simți un nou parfum; poți vedea o lumină nouă, poți auzi o muzică nouă.

    Când Marpa a murit, el trăia într-un templu. Și toți discipolii săi au devenit brusc surprinși – ei s-au uitat peste tot în jur – de unde vine sunetul OM? Apoi, în cele din urmă au realizat că nu venea de nicăieri – venea de la Marpa! Ei l-au auzit punându-și urechile la picioarele lui, la mâinile lui, și nu le venea să creadă – în tot corpul său era o vibrație care creea sunetul OM. El ascultase acel sunet toată viața sa, de când devenise iluminat. Datorită experimentării sale interioare continue a acestui sunet, sunetul intrase chiar și în celulele sale fizice. Fiecare fibră a corpului său învățase o anumită sincronicitate, aceeași lungime de undă.

    Dar acest lucru a fost experimentat și cu alți mistici. Interiorul începe să radieze, în special în momentul morții, când totul ajunge la un crescendo. Dar omul este atât de orb și atât de lipsit de inteligență: știind că misticii experimentează muzica tăcerii în interiorul lor și că o numesc OM, oamenii au început să repete OM ca pe o mantră, crezând că repetând-o vor fi și ei capabili s-o audă.

    Repetând-o, nu vei fi niciodată capabil s-o auzi. Mintea ta funcționează atunci când o repeți. Dar poate că eu sunt prima persoană care ți-o spune; altfel, de secole, oamenii v-au învățat: repetă sunetul OM. Asta creează o falsă experiență, și poți să fii pierdut în falsitate și nu vei descoperi niciodată realul.

    Eu vă spun nu să îl repetați ci pur și simplu să fiți tăcuți să să-l ascultați.  Pe măsură ce mintea voastră devine calmă și liniștită, deodată vei deveni conștient: ca o șoaptă, sunetul OM răsare în interiorul ființei tale. Când apare de la sine, are o calitate total diferită. Te transformă.

    Fizica modernă spune că totul în lume este construit din energie electrică. Conform fizicii moderne, chiar și sunetele nu sunt altceva decât unde electrice. Fizicienii au lucrat din exterior.

    Misticii spun exact opusul, dar eu nu o văd ca pe o contradicție. Ei spun că întreaga existență este făcută din sunetul fără de sunet, OM. Și chiar și electricitatea sau focul nu sunt altceva decât o anumită formă condensată a sunetului.

    În Orient este cunoscut: au fost muzicieni care creau prin muzica lor o flacără la o lumânare stinsă. Când muzica se revarsă peste lumânarea stinsă, brusc apare flacăra. Era un test în vremurile de demult, dacă un muzician nu putea să creeze lumină, foc, flacără, cu muzica sa, el era considerat încă un amator. Nu era recunoscut drept maestru.

    Explicațiile fizicii și cele ale misticilor arată diferit, dar poate că există o sursă mai profundă care  poate depăși contradicția și opoziția. Poate că este doar o interpretare diferită, pentru că misticul vine din interior iar fizicianul privește din exterior. Ceea ce fizicianul simte ca fiind electricitate, misticul simte ca fiind muzica întregii existențe. Ambii spun același lucru în limbaje diferite. Iar dacă există o alegere, eu aș alege misticul, pentru că el o experimentează în însăși centrul său. Experiența sa nu este doar un experiment pe obiecte, experiența sa este un experiment asupra propriei sale conștiințe. Iar conștiința este însăși crema existenței.

    Sursa foto: http://www.freeimages.com

    Această mantra are multe secrete în ea. Primul cuvânt lipsit de  cuvânt este OM, iar ultimul este HUM. Primul este înflorirea iar ultimul este sămânța.

    Sufiții nu folosesc tot numele lui Allah – numele mahomedan pentru Dumnezeu. Ei folosesc ”allah hoo”, și încet, încet, ei schimbă ”allah hoo”, pur și simplu în ”hoo”, ”hoo”. Ei au descoperit că sunetul hoo lovește exact în centrul vieții chiar de sub buric. Ai fost conectat cu viața ta, cu mama ta, din buric. Chiar sub buric este sursa propriei tale vieți.

    Încearcă doar: când spui hoo, lovitura este sub buric. Asta folosim în Meditația noastră Dinamică. Este o descoperire sufită, dar poate fi făcută și într-un mod tibetan. În loc de hoo– hoo pare să fie puțin cam dur – hum pare să fie puțin mai blând. Dar ce este mai blând va necesita mai mult timp pentru a-ți trezi energiile. Este posibil ca în mediul special din Tibet, blândul să fi fost perfect în regulă. Ei nu au avut nevoie de un sunet atât de dur pentru a lovi în sursa vieții. Dar în deșertul aspru al Arabiei, unde sufiții au început să folosească sunetul hooo…

    Eu am avut de ales când lucram la Meditația Dinamică, dacă să folosesc hum sau să aleg hoo.  Le-am încercat pe amândouă și am descoperit că poate în India, hoo este mai bine să fie folosit, comparativ cu înălțimile reci ale Tibetului, unde lucrurile sunt sortite să fie diferite. Doar hum este perfect în regulă pentru ei.

    Hum este lovitura destinată să creeze sunetul OM în tine.

    Dacă lovești sămânța vieții tale, ea începe să dispară în sol și frunze verzi, muguri încep să crească. Între cele două sunete – OM și hum– este mani padme. Nu cred că cineva a fost capabil să exprime experiența supremă, beatitudinea supremă, mai bine decât aceste sunete: mani padme. Trebuie să le vizualizezi. Floarea de lotus din Orient este cea mai frumoasă, cea mai mare floare. Iar dacă pui diamante pe floarea de lotus, în soarele timpuriu al dimineții, vei avea o experiență extraordinar de frumoasă…floarea de lotus cu diamante.

    Este foarte dificil să spui ceva despre experiența supremă, dar misticii tibetani au făcut tot posibilul. Multe lucruri s-au spus despre asta, dar ”diamantul din lotus” pare să fie cea mai bună expresie – pentru că este cea mai măreață, cea mai frumoasă experiență, și ei au ales două dintre cele mai frumoase lucruri din lumea obișnuită, lotusul și diamantul. Este doar o expresie vizuală  a frumuseții pe care ajungi să o vezi în interiorul tău.

    -va urma-

    Osho, Om Mani Padme Hum, Ch 1, Q 1

    Sursă web: http://www.oshonews.com/2011/07/om-symbol-osho-2/

    Copyright© Fundaţia Internaţională Osho

    Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

    Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

    Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

    ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-mantra-om-mani-padme-hum-i/

    Comenteaza cu profilul de Facebook :

    Post Tagged with , , , ,

One Responseso far.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.