• Osho, despre nonactiunea din etapa a patra a Meditatei Dinamice…

  Posted on July 25, 2014 by in Meditatia dinamica, Meditatii active

  [În a patra etapă] nu e nimic de făcut. Nu se pune problema de a face ceva pentru că vei fi complet epuizat; toată fiinţa ta va fi obosită. Acum abandonul (let-go) devine un proces automat.

  Tehnica este o succesiune de etape, fiecare urmând automat din etapa anterioară. Dacă continui tehnica şi nu adaugi a patra etapă, aceasta va veni de la sine ca o consecinţă naturală a ce a fost înainte.

  Etapa a patra este momentul de non-acţiune. Asta e ceea ce numesc dhyana, meditaţie.

  Primele trei etape sunt doar etape; a patra etapă este uşa.

  Atunci eşti. Nu e nimic de făcut, nici respiraţie, nici mişcare sau sunet, doar tăcere.

  Primele trei etape anterioare trebuie „făcute”, într-un fel, dar a patra etapă vine de la sine. Atunci se întâmplă ceva care nu este acţiunea ta. Vine ca o graţie: ai devenit un vacuum, o goliciune, şi ceva te umple. Ceva spiritual se revarsă în tine atunci când tu nu eşti.

  Tu nu eşti acolo pentru că nu există nici o acţiune; egoul dispare când nu este nimeni care să acţioneze. Cel care face este egoul. Deci tupoţi să fii în primele trei etape pentru că faci ceva – respiraţie, mişcare, strigăt – dar acum, în a patra etapă, tu nu poţi să fii, pentru că nu există nici o acţiune.

  Sursa foto: http://www.freeimages.com

  Egoul nu este altceva decât o acumulare a amintirilor tale din acţiuni trecute, deci cu cât o persoană a făcut mai multe, cu atât este mai egocentrică. Chiar dacă acţiunile tale au fost în serviciul societăţii sau o muncă religioasă, orice ai făcut devine parte din ego. Egoul nu este o entitate ci amintirea acţiunilor tale, aşa că în acele momente în care nu există acţiune, tu nu eşti. Atunci se întâmplă ceva. Chiar dacă nu faci nimic eşti total conştient – tăcut, dar conştient…epuizat, dar conştient. Doar conştiinţa este acolo: o conştiinţă a abandonului tău profund, o conştiinţă că acum totul a dispărut.

  Când a patra etapă s-a încheiat, când devine o amintire, atunci poţi să îţi aduci aminte de ea. Dar în momentul însuşi nu există nimic, este doar conştiinţa. Pentru că doar nimicnicia este acolo, nu poţi fi conştient de nimic. După aceea recunoşti că a fost o pauză. Mintea ta a funcţionat până la un anumit moment; apoi a fost o pauză, şi apoi a început din nou. Simţi această pauză după aceea: pauza, intervalul, devine o parte din memoria ta.

  Memoria noastră înregistrează evenimente şi această pauză e un mare eveniment, este un mare fenomen. Mintea este un mecanism. Înregistrează totul; e exact ca şi casetofonul pe care îl folosim aici. Casetofonul va înregistra două lucruri: când vorbim, cuvintele sunt înregistrate; iar când nu vorbim, tăcerea, pauza, este de asemenea înregistrată. Chiar şi când nu vorbim, ceva e înregistrat – tăcerea, pauza. În acelaşi fel, mecanismul minţii este mereu acolo înregistrând totul. De fapt, este chiar mai fin, mai sensibiul, atunci când este o pauză. Casetofonul poate estompa ceea ce spun, dar nu poate estompa tăcerea mea. Pauza va fi înregistrată mai intens; nu este nici o posibilitate de eroare.

  Aşa că pauza este reamintită…şi pauza este extatică. Într-un fel, un eveniment care poate fi memorat este o povară, o tensiune, în timp ce pauza este un interval calm, extatic. Această pauză este dhyana, meditaţia.

   Osho: The Great Challenge (Marea provocare)

  (Sursa: text preluat, tradus şi adaptat de aici: http://www.activemeditation.com/ActiveMeditations/DynamicStage4/Door.html)

  Copyright© OSHO International Foundation

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-nonactiunea-din-etapa-a-patra-a-meditatei-dinamice/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.