• Osho despre recunostinta si abandon…

  Posted on February 11, 2013 by in Evolutie Spirituala

  OSHO, DE CURÂND AI ÎNCHEIAT UN DISCURS SPUNÂND: ”ȚINEȚI MINTE, ABANDONUL (”LET-GO”) ESTE CEL MAI IMPORTANT CUVÂNT ÎN EXISTENȚĂ. M-A PĂTRUNS CA O SĂGEATĂ. DE ATUNCI, CUVINTELE TALE M-AU BÂNTUIT. IUBITE MAESTRE, POȚI VORBI PUȚIN MAI MULT DESPRE ARTA DE A TE ABANDONA? PARE CEL MAI UȘOR ȘI TOTUȘI CEL MAI DIFICIL LUCRU DE FĂCUT.  E VREUN TRUC? POȚI SĂ-MI ARZI DIN NOU IGNORANȚA CU LUMINA SĂGEȚII TALE?

  Este cu siguranță mai dificil să fie ușor. E mai ușor să fie dificil. Mintea, evident, este interesată de ceea ce este dificil; vrea să evite ceea ce este prea simplu. Motivul e foarte clar: simplul este moartea minții. Dificilul este hrana sa, viața sa, însăși ființa sa.

  Este ciudat – dar adevărul este întotdeauna cel mai ciudat lucru –  că cineva trebuie să întrebe cum să se relaxeze, cum să adoarnă. Din fericire, natura nu a lăsat prea multe lucruri în mâinile tale. Altfel, e absolut sigur că ai fi întrebat cum să respiri: ”E atât de simplu, Osho, dar dă-mi măcar o strategie prin care să pot respira. Cum să las inima să bată?”

  Dar natura este suficient de compasivă, nu ți-a dat nici un lucru important de făcut – așa că tu poți să fii  un membru al Clubului Leneșilor[1]iar natura are grijă de tot ceea ce este esențial.

  Sursa foto: http://www.sxc.hu

  Abandonul este cu siguranță cel mai fundamental principiu al religiozității. Înseamnă pur și simplu a nu avea nici un țel, nici o dorință, nici un dor, nici un trecut, nici un viitor – doar a fi aici în totalitate absolută, înecându-te în această tăcere, fără nici un fel de rezistență.

  Nu e nici o artă, nici un truc, nici o metodă; doar o simplă înțelegere. Cine te împiedică? Trecutul tău, despre care crezi că e valoros…cum ai putea să renunți la el? Este o comoară, e moștenirea ta! Viitorul, cum să renunți la el? – deși nu îl ai. Și totuși te îngrijorezi, cum să renunți la el: ”Cum să renunț la viitor? Viitorul e tot ce avem. Toate visele, toate zilele ce vor să vină, toate lucrurile mărețe ce trebuie să se întâmple sunt în viitor.”

  Și când vă spun, „Renunțați la trecut, renunțați la viitor, doar fiți…”, în acel moment în care ești pur și simplu, binecuvântări extraordinare coboară asupra voastră, tăceri, extazuri – fără efort.  Și pentru că nu ai făcut nici un efort și florile continuă să se reverse asupra ta, creează o dimensiune cu totul nouă în ființa ta: dimensiunea recunoștinței, pe care religiile au interpretat-o în mod greșit ca rugăciune.

  Nu te poți ruga înainte de a fi cunoscut abandonul. Toate bisericile și toate templele sunt pline de oameni care se roagă, dar ei nu știu; ei nu sunt într-o stare în care rugăciunea apare de la sine ca recunoștință.

  Rugăciunea nu poate însemna altceva decât recunoștință – recunoștință pentru că atât de mult îți este dăruit în fiecare moment fără ca tu să ceri. Nu te-ai fi putut gândi la mai mult, în afara momentului prezent, dacă îi dai voie să se întâmple.

  Și a da voie este foarte simplu:

  Fără trecut, fără viitor – doar acest moment.

  Întrebi: ”Poți vorbi, te rog, puțin mai mult despre arta de a te abandona?” De fapt, nu este nici o artă. Am vorbit deja prea mult despre asta, lucru care nu prea e permis.

  Un Maestru Zen stă pe marginea mării, pe plajă, și regele țării trece pe acolo. Văzând oportunitatea…regele s-a gândit de multe ori că într-o zi se va duce la acest om despre care auzise atât de multe. Dar știți necazurile unui rege, problemele și grijile lui.

  Dar asta se întâmplase accidental; Maestrul Zen stătea pe plajă. Regele și-a oprit caravana și a spus: ”Aș vrea să-l întâlnesc pe Maestru.Așteptați deci aici și lăsați-mă să mă duc singur.”

  El l-a întrebat pe Maestru: ”Am auzit multe despre tine și am vrut să vin de mult, mult timp, dar nu s-a materializat acest lucru. Sunt recunoscător că astăzi am văzut un om al tăcerii. Îmi poți spune care este arta pe care ai practicat-o, care te-a făcut să fii o tăcere luminoasă? Nu am prea mult timp.”

  Maestrul Zen a spus: ”Nu-ți face griji pentru timp, pentru că nici eu nu am prea multe de spus.” Și apoi s-a făcut tăcere.

  Regele a așteptat și a așteptat, și maestrul a continuat să privească înspre mare. Soarele apunea și era atât de frumos – atât de auriu și vast, pe tot oceanul.

  Regele s-a gândit: ”Omul pare să fie puțin ciudat. I-am pus întrebarea iar el se uită la mare. Se pare că a uitat de mine și de întrebarea mea.” I-a adus aminte: ”Poate că nu știi că sunt regele acestei țări, și ți-am pus o întrebare iar tu nu ai răspuns.”

  Sărmanul Maestru a spus: ”Încerc din greu să îi răspund.”

  Regele a spus: ”Ori tu ești nebun ori eu sunt nebun. Nu am auzit un singur cuvânt.”

  Maestrul a spus: ”Aha! Acesta este răspunsul – că nu ai auzit un singur cuvânt! Ai înțeles totul. Asta e.”

  Regele a spus: ”Cu siguranță că ești nebun. Nu ai spus un singur cuvânt.”

  Maestrul a spus: ”Întrebarea e de așa natură încât nici măcar un singur cuvânt nu poate fi spus. Dar voi încerca din nou, deși orice am spus e mai mult decât ar fi putut fi permis de existență. Dar pentru tine, voi mai coborî un pic.”

  Sursa foto: http://www.sxc.hu/ (Multumim lui Marcin Dabrowski)

  Și a scris pe nisip, ”Zen”, și a început să privească din nou spre soarele care apunea.

  Regele a spus: ”Zen? Poți, te rog, să elaborezi puțin?”

  Maestrul a spus: ”Am spus deja prea mult. Merg împotriva firii mele. Și tu îmi ceri să elaborez? Dar tu ești regele, și cu mare umilință voi încerca să elaborez puțin mai mult.”

  El a scris cu litere mai mari: ”ZEN”.

  Regele a spus: ”Crezi că vederea mea e așa de proastă încât nu sunt în stare să citesc? Asta e elaborare?”

  Maestrul a spus: ”Pot să scriu cu litere și mai mari, dar mai mult de atât…Nu pot să comit un păcat împotriva existenței. Sunt câteva lucruri pe care ori le înțelegi ori nu.”

  Această tăcere este abandon. Nu  o creezi tu. Te înconjoară. Este copleșitor de aici. Este peste tot în jurul tău. Dacă îți poate atinge inima, ai înțeles mai mult decât poate cineva elabora despre abandon.

  Osho: Yahoo, the Mystic Rose, Chapter 6,  (Yahoo, Trandafirul Mistic), via http://www.osho.com/library

  Copyright© Osho International Foundation

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-recunostinta-si-abandon/


  [1] Couch Potato Club, în limba engleză, literal, ”Clubul Cartofilor de Canapea” :) (n.tr.)

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

  Post Tagged with , , , ,

2 Responsesso far.

 1. Marius says:

  Si pentru ca astazi am simtit nevoia sa ascult muzica de harpa, am gasit un cantec frumos:
  http://www.youtube.com/watch?v=_kGbmNzxuzo

 2. Anonymous says:

  MULTUMESC ! OSHO !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.