Meditatia OSHO No Dimensions

Here is the official description of the meditation, in English: OSHO NoDimensions Meditation

Meditatia OSHO NoDimensions foloseşte tehnici Sufi pentru a crea un spaţiu de centrare și liniște interioară. Tehnica de dans (din prima etapă) provine dintr-o meditaţie Sufi numită “Cele 4 direcţii”,  iar învârtitul (din etapa a doua) este cea mai faimoasă tehnică de meditaţie a dervişilor Sufi.

E important să experimentăm această meditaţie cu o atitudine relaxată, jucăuşă şi să ne bucurăm de dans şi invârtit aşa cum o fac şi dervişii Sufi, plini de bucurie şi celebrare, fără să cunoască latura apăsătoare a seriozităţii.

Etapa 1: Dans – 30 minute

Aceasta etapă este un dans continuu compus din şase mişcări. Cu ochii deschişi, începe prin a sta in picioare cu mâna stângă pe inimă şi mâna dreaptă pe hara (abdomen). Stai nemişcat pentru câteva momente ascultând muzica ca să te centrezi. Această etapă a meditaţiei începe încet, crescând în intensitate pe masură ce se apropie de final. Dacă practici ”No Dimensions” în grup, e posibil să pierzi sincronizarea mişcărilor şi să crezi că ai făcut o greşeală. Când se întâmplă asta, opreşte-te, uită-te unde sunt ceilalţi şi reintră în acelaşi ritm cu ei.
Când se aude clopoţelul, începe secvenţa aşa cum este descris mai jos. Mişcările vin întotdeauna din centru, din hara, si folosesc muzica pentru a rămâne în ritmul corect. Şoldurile şi ochii sunt indreptaţi în direcţia în care se mişcă mâna. Foloseşte mişcări graţioase într-un mod fluent şi continuu. Sunetul “Şuu” este scos din gât în sincron cu sunetul de pe înregistrare. Repetă secvenţa de şase mişcări în mod continuu timp de 30 minute.

Descrierea secvenţei:

  1. Pune spatele palmelor împreună, îndreptându-le  spre hara. Respirând pe nas, ridică mâinile spre inima şi umple-le cu iubire. Expirând, scoate sunetul “Şuu”din gât, trimiţând iubire în univers, mişcă braţul drept (cu degetele deschise, palma în jos) şi piciorul drept înainte şi adu-ţi mâna stângă înapoi pe hara. Întoarce-te la poziţia iniţială cu cele două mâini pe hara.
  2. Repetă mişcarea, dar ducând acum braţul şi piciorul stâng înainte. Întoarce-te apoi cu mâinile pe hara.
  3. Repetă mişcarea, cu braţul şi piciorul drept, întorcându-te lateral spre dreapta. Întoarce-te apoi cu mâinile pe hara.
  4. Repetă mişcarea, cu braţul şi piciorul stâng, întorcându-te lateral spre stânga. Întoarce-te apoi cu mâinile pe hara.
  5. Repetă mişcarea, cu braţul şi piciorul drept, întorcându-te în spate dinspre dreapta. Întoarce-te apoi la poziţia iniţială cu mâinile pe hara.
  6. Repetă mişcarea, cu braţul şi piciorul stâng, întorcându-te în spate dinspre stânga. Întoarce-te apoi la poziţia iniţială cu mâinile pe hara.

Etapa 2: Învârtit – 15 minute

Începe prin a-ţi pune degetul mare drept peste degetul mare stâng. Îmbrăţişează-te singur(ă). Simte iubire pentru tine. Când muzica începe, fă o plecăciune în faţa existenţei pentru că te-a adus aici pentru această meditaţie. Când tempo-ul melodiei se schimbă, începe să te invârţi către stînga sau către dreapta, după cum ţi se pare mai usor. Dacă te invârţi spre dreapta pune piciorul drept şi braţul drept în dreapta şi braţul stâng în direcţia opusă. Pe măsură ce începi să te invârţi, poţi să schimbi poziţia mâinilor cum îţi este confortabil.

Dacă nu te-ai mai învârtit până acum (de când erai copil :) ) începe să o faci foarte, foarte încet şi pe măsură ce mintea şi corpul tău se obişnuiesc cu mişcările, corpul se va învârti de la sine din ce in ce mai repede. Nu te forţa să mergi prea repede prea devreme. Dacă ameţeşti sau dacă simţi că e prea mult pentru tine, e ok să te opreşti şi să stai în picioare sau să te aşezi. La sfârşitul învârtitului, încetineşte odată cu muzica şi împreunează-ţi braţele în dreptul inimii.

Etapa 3: Linişte – 15 minute

Întinde-te pe burtă cu ochii închişi. Lasă picioarele depărtate pentru a permite energiei pe care ai acumulat-o să circule prin tine. Nu este nimic de făcut decât să fii tu însuţi. Dacă e inconfortabil să stai pe burtă, poţi sta pe spate. La sfârşitul meditaţiei se va auzi un gong.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.