• Osho, despre nevoia de a te dezgheta

  Posted on January 12, 2017 by in Evolutie Spirituala, Meditatia dinamica, Meditatii active, Respiratie

  Când ființa ta interioară se schimbă, simți o flacără care urcă.

  Apa, chiar și apa în contact cu focul, începe să se evapore, să urce. Apa fără foc se mișcă în jos. Cu focul, imediat survine o schimbare. Dincolo de o sută de grade celsius, focul face ca apa să fie gata de a merge în sus; dimensiunea se schimbă.

  Focul întotdeauna merge în sus. Chiar dacă ții o lampă cu susul în jos, flacăra se va duce în sus, flacăra nu poate merge în jos.

  Focul este un efort, de a atinge vârful cel mai înalt, punctul omega.

  yulelog-fire_lg

  Sursa foto: http://www.proprofs.com

  Un alt lucru: dacă observi o flacără, o poți vedea doar pentru câteva secunde, fracțiuni de secunde, apoi dispare. Cu cât mergi mai sus, cu atât dispari mai mult; cu cât mergi mai jos, cu atât mai solid devii.

  Observă apa: dacă continuă să meargă tot mai jos și mai jos și mai jos și devine tot mai rece și mai rece, devine înghețată, devine gheață. Atunci e ca de piatră, atunci toată mișcarea încetează; atunci e moartă. Când apa e înghețată, e moartă, nu mai este vie. Va trebui să o încălzești atât de mult încât să ajungă la o sută de grade; atunci va merge în sus.

  Deci sunt trei stadii: niciun fel de mișcare, adică atunci când ești înghețat; o mișcare descendentă, adică atunci când ești ca apa – în primul stadiu, ca gheața, în al doilea ca apa- și al treilea este când te evapori: atunci te miști în sus.

  În tine, aproape toate cele trei stadii există simultan. O parte din tine este ca focul, mișcându-se în sus, o parte foarte mică, foarte măruntă…În unele momente te simți ca o pasăre și poți să zbori pur și simplu, dar numai în anumite momente. Și chiar și în acele momente, partea mai mare din tine atârnă ca o piatră. O parte atârnă ca o piatră. Aproape nouăzeci la sută din tine este precum gheața. Nouă procente din tine se mișcă precum apa, în jos. În sex, în furie, în ură, te miști în jos – dar cel puțin e mai bine să te miști în jos decât să nu te miști deloc.

  Eu le spun oamenilor, ”Dacă ești înghețat, atunci mișcă-te spre sex, asta va fi de ajutor.” Bineînțeles, nu te va conduce către suprem, dar un lucru se va întâmpla: vei începe să te miști. Când iubești o persoană, când simți ceva pentru o altă persoană, bioenergia ta începe să se miște. De asta în sex te simți foarte excitat: focul a început să funcționeze, și când faci dragoste, temperatura corpului tău crește. Iubirea este ca o febră, o febră temporară creată de mintea ta. Din cauza asta, după iubire te relaxezi profund, ai o [stare de] curgere. Dacă poți să ajungi la orgasmul sexual, o curgere completă are loc, atunci bioenergia ta se mișcă. Acei oameni care nu pot avea orgasme profunde sunt oameni dificili, și pentru meditație. Pentru că nu se pot mișca, cum pot ei să meargă în sus?

  Primul lucru este mișcarea.

  Al doilea lucru este să întorci mișcarea în sus.

  Atât de mulți oameni nu se pot mișca; ei se tem, ei sunt înghețați. Poți să le vezi clar corpurile ca niște fenomene înghețate. Îi atingi și vei simți cum corpurile lor sunt reci. Dai mâna cu ei și vei simți că dai mâna cu creanga unui copac mort, nicio mișcare.

  Dacă ești orgasmic, dacă tot corpul tău vibrează atunci când faci dragoste, și vibrația este atât de profundă încât tu nu mai ești nici măcar o secundă, desigur că atunci devii doar o curgere. Din cap până în picioare, energia se mișcă ca o revărsare, și nu există blocuri de gheață în interiorul tău; totul se topește.

  Când ești înghețat nu poți relaționa. Când ești înghețat ești închis în tine, faci o închisoare – și din această închisoare nu este nicio cale spre divin. Va trebui să te topești.

  Înainte de a ajunge la divin, înainte de a putea să relaționezi cu divinul, va trebui să relaționezi cu alți oameni din această lume, pentru că atunci când relaționezi cu alți oameni – adică, atunci când iubești, îți pasă – atunci corpul tău se topește, curge. Când curge, atunci un alt pas poate fi făcut.

  Într-o energie curgătoare este foarte simplu să încălzești corpul în anumite moduri.

  Toate meditațiile sunt metode de a-ți da căldură, mai multă căldură decât îți poate da sexul. Meditațiile, în special cele pe care le facem aici, sunt toate pentru a crea foc în tine.

  Prin respirație, respirație rapidă haotică, focul este creat, pentru că respirația îți aduce tot mai mult și mai mult oxigen, iar când este mai mult oxigen, mai mult foc are loc; fără oxigen, nu este foc. Chiar și dacă o flacără arde, arde din cauza oxigenului. Dacă nu este oxigen, focul se va stinge automat.

  Mai mult oxigen trebuie adus în corpul tău, pentru că ești înghețat. Nu ești suficient de viu, nu ești suficient de cald.

  ice-1000x480Oamenii vin la mine, în special cei înghețați, și spun: ”Nu ne place Meditația asta Dinamică.” Nu le place pentru că ei sunt înghețați și au investit prea mult în această înghețare a lor. Ei nu iubesc, dar cred că sunt brachmacharini, că trăiesc celibatul. Ei sunt pur și simpu înghețați, sloiuri de gheață. În viețile lor nu este nicio mișcare, dar ei cred că sunt detașați.

  Desigur, este o detașare care vine atunci când curgi ascendent, dar aceasta este total diferită. Și este o detașare care se întâmplă când nu curgi deloc. Desigur că un om mort este detașat, un mort este un celibatar; un mort este complet mort. Poți să fii detașat ca un om mort; asta s-a întâmplat în toate mănăstirile din întreaga lume. Și poți să fii detașat într-un mod cu totul diferit, un mod calitativ, diametral opus. Este atunci când devii atât de viu încât focul ajunge la un punct în care apa nu mai curge în jos, începe să curgă în sus.

  Mai mult foc trebuie creat în tine. Ar trebui să devii un cuptor. Absoarbe mai mult oxigen, fă mai mult efort; permite-i corpului cât mai multă mișcare. Adu energie, energie vibrantă. Este acolo; trebuie doar s-o faci să vibreze.

  Trăiește ca o flacără ce arde de la ambele capete simultan. Numai atunci, brusc, într-o zi, vei descoperi că energia ta curge în sus, că ai devenit o flacără. Atunci poți să te vezi până la un punct, și apoi nu mai ești. Atunci dispari brusc în cosmos; atunci ai devenit una cu divinul. Acesta este simbolul focului: poți să îl vezi doar pentru câteva secunde și apoi dispare.

  Observă focul în exterior, observă focul în interior, și devino cât mai mult o flacără.

  Osho: The Hidden Harmony (Armonia ascunsă)

  Sursa web: http://www.activemeditation.com/ActiveMeditations/FurtherDimensions/Unfreeze.html

  Copyright© OSHO International Foundation

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-nevoia-de-a-te-dezgheta/ ‎”

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.