• Osho, despre a ne asculta corpul in a doua etapa a Meditatiei Dinamice

  Posted on May 24, 2014 by in Meditatia dinamica, Meditatii active

  Când bioenergia începe să circule în tine, lucrând prin sistemul tău nervos, multe lucruri sunt posibile pentru corpul tău. Trebuie să fii liber să lași corpul să facă orice dorește să facă.

  Această a doua etapă [a Meditației Dinamice- n.n]nu va fi doar o stare de abandon ci și o stare de cooperare pozitivă. Trebuie să cooperezi cu corpul tău, pentru că limbajul corpului este unul simbolic care a fost pierdut, în mod obișnuit. Dacă corpul tău vrea să danseze, nu poți simți mesajul. Așa că, dacă există o tendință ușoară spre dans în a doua etapă, cooperează cu ea; numai atunci vei înțelege limbajul.

  Orice se întâmplă în această a doua etapă de 10 minute, fă-o la maximum. Pe tot parcursul întregului proces al tehnicii, nimic nu ar trebui făcut sub nivelul de maxim. Poţi începe să dansezi, să sari, să râzi sau să plângi. Orice ţi se întâmplă, oricum doreşte energia să se exprime, cooperează cu ea. Va fi doar o bănuială la început, doar o ușoară tentație…atât de ușoară încât dacă vrei s-o suprimi, nu va apărea deloc la nivel conștient. Poate fi suprimată fără să-ți dai seama. Deci, dacă există orice bănuială, orice licărire, orice indiciu în minte, atunci cooperează cu asta și fă-o la maximum, până la extremă.

  Există tensiune numai la extremă, altfel nu. Dacă dansul nu este la maximul său, atunci nu va fi eficient; nu va duce nicăieri. Oamenii dansează de atât de multe ori, dar asta nu duce nicăieri. Deci dansul trebuie să fie la maximul său…și neplanificat, doar făcut instinctiv sau intuitiv. Rațiunea sau intelectul tău nu trebuie să se amestece.

  În a doua etapă, devino pur și simplu corpul, exact cum în prima etapă devii pur şi simplu respiraţia. În momentul în care aduci activitatea ta la maximum, un sentiment nou, proaspăt va răsări în tine. Ceva va fi distrus: îţi vei vedea corpul ca pe ceva separat de tine; vei deveni doar un martor al său.

  Nu trebuie să încerci să fii un martor, trebuie doar să fii identificat cu corpul în mod total și să permiți corpului să facă orice dorește să facă și să se ducă oriunde vrea să se ducă.

  Sursa foto: http://www.freeimages.com. Multumim ramzi hashisho.

  În momentul în care activitatea este la maximul său – dansând, plângând, râzând, fiind iraţional, făcând orice non-sens – atunci are loc un eveniment: devii martor. Acum doar priveşti; nu există nici o identificare, doar o conştiinţă martor care vine de la sine. Nu trebuie să te gândeşti la ea, se întâmplă pur şi simplu.”

  Aceasta este a doua etapă a tehnicii. Doar când prima etapă este făcută în mod total, complet, poți să intri în a doua etapă. Este exact precum vitezele de la o mașină: prima viteză poate fi schimbată în a doua doar atunci când viteza întâi este la maximul ei, altfel nu. E posibil să schimbi din viteza a doua în a treia doar atunci când viteza a doua este la maximul său.

  Cu ce avem de-a face în Meditaţia Dinamică sunt vitezele minţii. Dacă corpul fizic, prima viteză, este adus la maximul său extrem prin respiraţie, atunci poţi schimba în viteza a doua. Apoi a doua etapă trebuie să fie absolut intensă: implicat, angajat, fără nimic care să rămână în urmă.

  Când practici Meditaţia Dinamică pentru prima dată acest lucru va fi dificil, pentru că noi am reprimat corpul atât de mult încât un tipar reprimat de viaţă a devenit natural pentru noi. Nu este natural!

  Priveşte un copil: el se joacă cu corpul său într-un mod realmente diferit.  Dacă plânge, el plânge cu intensitate. Plânsetul unui copil este ceva  minunat de ascultat, dar plânsetul unui adult este urât. Chiar şi în furie un copil este frumos; el are o intensitate totală. Însă când un adult este furios, el este urât; el nu este total. Orice tip de intensitate este frumoasă.

  Această a doua etapă este dificilă numai pentru că noi am reprimat atât de multe în corp, dar dacă cooperezi cu corpul, atunci limbajul uitat este reamintit din nou. Devii un copil. Şi când devii un copil din nou, un sentiment nou vine la tine: devii lipsit de greutate; un corp nereprimat devine lipsit de greutate.

  Această a doua etapă este psiho-terapeutică.

  Cineva poate pătrunde în meditaţie doar trecând prin catharsis. El trebuie să fie curăţat complet, orice este nebunesc trebuie aruncat afară. Civilizația noastră ne-a învățat să reprimăm, să ținem lucrurile în interior, astfel încât totul se duce în inconștient și devine parte integrantă din suflet, și creează multe pagube în toată ființa.

  Fiecare  fantomă care a fost reprimată devine o sămânță potențială pentru nebunie. Aceasta trebuie eliminată.

  În a doua etapă, atât de multe lucruri sunt posibile; ceva diferit i se va întâmpla fiecărui individ. O persoană va începe să danseze, altă persoană va începe să plângă. Cineva va ajunge dezbrăcat; altcineva va începe să sară și încă altcineva va începe să râdă. Orice e posibil.

  Mișcă-te din interior, mișcă-te cu totalitate, și apoi poți trece la etapa a treia.

  Osho: “The Great Challenge” (Marea provocare)

  (Sursa web: http://www.activemeditation.com/ActiveMeditations/DynamicStage2/Body.html )

  Copyright: Fundaţia Internaţională Osho

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-a-ne-asculta-corpul-in-a-doua-etapa-a-meditatiei-dinamice/”

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.