• Osho, despre amintirea vietilor anterioare (I)

  Posted on November 16, 2015 by in Vieti anterioare

  Man-Walking-Dark-Tunnel-Main_article_image

  PREAIUBITE OSHO, TE-AM AUZIT SPUNÂND CĂ DACĂ O PERSOANĂ ÎȘI POATE AMINTI NAȘTEREA SA ȘI FAPTUL DE A FI FOST ÎN PÂNTECUL MAMEI, ATUNCI AMINTIREA ULTIMEI SALE MORȚI POATE APĂREA. AM ÎNCERCAT SĂ-MI AMINTESC, DAR DOAR IMAGINAȚIA ESTE ACOLO. TE-AM AUZIT DEASEMENEA SPUNÂND CÂ NU ESTE POSIBIL SĂ-ȚI AMINTEȘTI DINCOLO DE VÂRSTA DE TREI, PATRU ANI, PENTRU CĂ COPILUL MIC NU ARE NICIO MINTE. ESTE VREO AMINTIRE CARE SĂ NU FIE A MINȚII?

  Nu este nicio amintire care să nu fie a minții, dar tu nu cunoști întreaga minte.

  Când încerci să-ți amintești, tu folosești doar mintea conștientă, iar mintea conștientă nu poate merge decât până la vârsta de patru ani. Dar sub mintea conștientă este mintea inconștientă.

  Uneori în visele tale mergi mai adânc decât mintea conștientă te-ar putea duce vreodată. Multe din visele tale sunt amintiri ale vieților tale trecute, dar tu nu ai cum să recunoști faptul că aparțin unei vieți trecute. Deci există o metodă specială care este ceva precum hipnoza.

  Poate fi făcută de altcineva asupra ta – ceea ce este mai simplu pentru că te poți relaxa complet, și el te poate conduce profund în viața anterioară.

  În hipnoză, sau în terminologia budistă sau jainistă – pentru că ei au descoperit metoda mai întâi – este numită jati-smaran: amintirea vieților trecute. În hipnoză nu auzi pe nimeni altcineva decât persoana care te-a hipnotizat. El poate vorbi cu tine, tu îi poți răspunde, și totuși vei rămâne adormit buștean, nu vei reveni la mintea conștientă. Deci doar în hipnoză se poate comunica cu inconștientul tău, i se pot pune întrebări.

  Acest lucru poate fi repetat iar și iar, iar dacă același lucru iese la suprafață fără excepție, aceeași amintire, aceeași poveste, atunci cu siguranță nu este imaginație.

  Un alt lucru…Prin hipnoză cealaltă persoană poate ajunge la tine, dar nu prin mintea ta conștientă – pentru că orice face mintea conștientă, un efort și o tensiune există acolo, și asta împiedică mintea inconștientă să iasă la suprafață. Mintea conștientă trebuie să fie complet relaxată pentru ca mintea inconștientă să iasă la suprafață. În hipnoză este mai bine să începi cu altcineva. Și este o metodă atât de simplă încât oricine o poate face- nu e nevoie de nicio expertiză. Vă voi spune despre metodă, cum vă puteți ajuta unul pe altul.

  Când ai devenit un bun medium, astfel încât poți aluneca foarte ușor în inconștient, atunci în cele din urmă inconștientului i se poate spune că ești capabil să ajungi la viețile tale trecute. Poate fi dat un anumit simbol pentru a evita mintea conștientă complet. De exemplu, i se poate spune că dacă repeți ”Om, om, om” de trei ori, vei intra în starea de hipnoză. Înainte de a folosi această mantră – orice poate fi folosit, ”Un, doi, trei”, nu contează, cuvintele nu sunt importante – înainte de a o face, trebuie să-i spui minții tale conștiente, ”Trezește-mă după zece minute.” Cealaltă persoană poate face și ea la fel, dar este mai ușor pentru tine pentru că tu nu faci nimic. Dar odată ce ai fost capabil să mergi în straturi mai profunde ale vieții tale trecute sau ale vieților tale trecute, cealaltă persoană îi poate spune inconștientului, ”Aceasta este mantra ta: un, doi, trei. Și de fiecare dată când o spun, vei cădea într-o stare de inconștiență.” Dar adu-ți aminte să-i spui conștientului să te trezească; altfel, cine te va trezi din inconștiența ta? Poate deveni o stare de comă.

  Mintea inconștientă este de nouă ori mai mare decât cea conștientă; are comori uriașe, toate amintirile trecutului tău. Și sub inconștient(ul individual) este inconștientul colectiv. Cineva poate coborî și în inconștientul colectiv – la început cu ajutorul altcuiva. Asta obișnuia să fie munca unei școli a misterelor – că maestrul te va duce încet spre inconștient și inconștientul colectiv. În inconștientul colectiv aveți amintiri din viețile voastre trecute ca animale, ca păsări.

  Sub inconștientul colectiv este inconștientul cosmic. Încet, încet, cineva poate merge tot mai adânc și mai adânc, și inconștientul cosmic are amintiri de când erați copaci, trandafiri, pietre.

  Deci mintea nu este doar ceea ce știi; sunt multe de descoperit în propria ta minte. Este a ta, este acolo – dar nu este ușor disponibilă. Sunt motive pentru care nu este ușor disponibilă. Natura creează bariere, pentru că te-ar zăpăci dacă nu ar exista bariere între conștient și inconștient, și inconștientul colectiv, și inconștientul cosmic. Chiar și această mică minte – mintea conștientă – produce atâta confuzie, atâta tulburare. Dacă ai ști tot ceea ce ai trăit de milenii, de la bun început, natural că ai ajunge într-o mare încurcătură, într-o mare nebunie.

  De exemplu, iubești o femeie. Poate că ea a fost mama ta într-o viață anterioară, și dacă tu îți aduci aminte de asta atunci vei fi în încurcătură. Dar poate că ea a fost, în inconștientul vostru colectiv, ucigașul tău; atunci lucrurile devin chiar și mai complicate. Și acele realități sunt la fel de autentice ca realitățile vieții tale. Vei ajunge confuz: cum te vei purta cu această femeie care este soția ta, care a fost mama ta, care a fost ucigașul tău? Orice faci cu această femeie va crea vină în tine. Nu vei fi liniștit. Aceasta este motivul pentru care natura continuă să pună bariere între existențele tale trecute și îți permite [să ai acces] doar la amintirile din această viață.

  Știința hipnozei a fost condamnată de toate religiile, și motivul este că dacă hipnotismul devine acceptat ca și cercetare științifică – și odată ce este explorat, trebuie să fie acceptat, pentru că îndeplinește toate criteriile de a fi o știință – atunci vor fi probleme:

  Creștinii nu pot spune că există o singură viață, mahomedanii nu pot spune că există o singură viață, Darwin nu poate spune că omul a evoluat din maimuțe. Va depinde de cercetarea făcută prin întreaga minte a mii de oameni, și ce vor spune ei.

  Hindușii cred că conștiința omului a evoluat din conștiința vacilor – de aceea ei le numesc ”mama”. Și cred că o vacă mamă pare mult mai relevant decât o maimuță tată. Hindușii spun asta prin prisma unei anumite cercetări asupra minții, care a fost disponibilă de secole în Orient: cum să te duci spre viețile tale trecute. Și nu a exista nici măcar o excepție – de fiecare dată când treci granița minții colective inconștiente, treci de la trupul de vacă, nu de la un trupul unei maimuțe.

  Nu este o chestiune de ipoteze. Cu Darwin este doar ceva ipotetic, doar o presupunere, și acum el este respins, chiar și de oamenii de știință. Acum nu mai sunt mulți darwiniști; ei sunt expirați.

  Ultimele cercetări în domeniul evoluției nu-l ajută pe Darwin și teoria sa. Ei spun că timp de mii de ani nu am văzut nicio maimuță care să evolueze într-un om, și nu am văzut nici opusul – ca un om să devină din nou maimuță. Și Darwin nu a putut să furnizeze veriga lipsă – care i-a fost cerută iar și iar toată viața sa; era un coșmar pentru el! Nu poate fi doar un salt de la maimuță la om: în acest moment ești maimuță și în momentul următor te hotărăști să fii un om, și devii un om. Trebuie să fie o verigă lipsă…nu doar o verigă, poate multe verigi, mulți pași încet, încet, dar ei ar trebui să fie disponibili.

  Darwin nu a putut găsi corpuri moarte care să fi fost o dovadă a unei legături. Am căutat corpuri moarte și am găsit unul vechi de 90 000 de ani – un corp uman în China. Dar este totuși uman; nu este o maimuță. A fost conservat de zăpadă. Este totuși uman, la fel de uman ca tine.

  Dar hindușii au o abordare cu totul diferită. Trebuie amintit că acesta este singurul punct asupra căruia toate religiile care s-au născut în India sunt de acord: despre orice altceva au propria lor filozofie, dar despre reîncarnare toate sunt de acord. Și acest lucru nu este doar un accident, pentru că toate cele trei religii au lucrat pe aceleași linii – a privi în inconștientul omului – și toate au găsit aceleași rezultate. Să numești vaca mamă…toată lumea râde de asta, dar eu nu cred că cineva înțelege de ce numesc hindușii vaca ”mamă”. Dacă au dreptate – vaca are calitățile unei mame, și este mult mai bine să vii conectat cu vacile decât cu maimuțele.

  Deci nu încerca să-ți amintești. Nu este o chestiune de amintire. Nu poți trece de barieră cu mintea conștientă; poți doar să-ți imaginezi, și vei ști că este doar imaginație pentru că se schimbă de fiecare dată, așa că știi foarte bine că îți imaginezi. Treci printr-un proces hipnotic. Și procesul hipnotic este foarte simplu – cel mai simplu.

  Mintea, mintea conștientă, trebuie să fie focalizată pe ceva doar pentru câteva secunde – de exemplu, un bec electric. Să nu ai nimic în cameră pentru ca mintea să nu poată hoinări de colo, colo; să ai doar o cameră goală cu un singur lucru: o lumină electrică care este aprinsă în întuneric. Întinde-te, fii relaxat, și folosește- te de ajutorul unei persoane în care ai încredere.

  Acesta este lucrul cel mai important, pentru că mintea conștientă nu se va relaxa dacă nu există încredere. Se va menține alertă, pentru că omul poate face ceva, te poate duce undeva, și tu nu vei fi conștient de asta. De aceea am spus că hipnoza a fost o parte dintr-o școală a misterelor unde erau maeștri în care oamenii aveau încredere, sau era un mare maestru care te-a ajutat. Ai avut încredere în el, și el ți-a spus, ”Acest om te va duce în hipnoză. Încrederea ta în mine ar trebui să fie și încredere în el; eu îl aleg.” Sau dacă era posibil pentru maestrul însuși, dacă școala era mică, atunci o făcea el, din când în când, doar pentru a le arăta celorlalți ce se întâmplă.

  Procesul este foarte simplu. Trebuie să te întinzi relaxat, întreg corpul relaxat.

  Citiți partea a doua a articolului, aici.

  Osho, Beyond Psychology

  (Sursă web: http://osho-on-past-life-memories.blogspot.ro/)

  Copyright© Osho International Foundation

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-amintirea-vietilor-anterioare-i/”

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.