• Interviu cu Radha, fondatoarea TantraLife si discipol Osho

  Posted on August 13, 2013 by in Evolutie Spirituala, Osho's neo-sannyas, Tantra, Uncategorized

  Interviul este realizat de Sarvaan, un sannyasin Osho, care a întâlnit-o pe Radha la o grupă de meditație în Thailanda, unde el a avut rolul de bucătar, după spusele lui. A fost publicat în original pe oshonews.com, puteți consulta varianta în limba engleză aici.

  Care au fost cele mai mari influențe pe calea ta spirituală?

  Cred că Beatles (zâmbete). Când s-au dus la Maharishi și au început să vorbescă despre meditație, a stârnit o curiozitate în mine, pentru că habar n-aveam ce era. Dar desigur că cea mai importantă a fost Osho. Am fost suficient de norocoasă să-l întâlnesc pe Osho chiar de timpuriu. L-am întâlnit când aveam 19 ani, și mai mult decât o influență a fost o infecție în toată regula!

  Și ce te-a atras mai degrabă spre Osho și nu spre Maharishi sau alți maeștri?

  Ei bine, eram o fată cu multe întrebări în perioada revoluției sexuale. Eram foarte confuză între adevărul pe care-l simțeam în ființa mea și educația familiei mele, a societății și religiei. Mergeam la școala catolică și existau preoți în marea mea familie, așa că poți să-ți imaginezi mediul în care eram.

  La vârsta aceea, ca multe alte fete, eram foarte curioasă legat de energia sexuală. Nu înțelegeam de ce ceva atât de drăguț și de savuros era atât de condamnat. Pur și simplu nu înțelegeam. Așa că în timpul călătoriilor mele am ajuns într-un mic centru din Germania, unde am întâlnit niște sannyasini. Acolo am găsit o revistă în care Osho vorbea despre Tantra. Era pentru prima oară când citeam ceva care avea de-a face cu spiritualitatea și sexul sacru și a fost ceva gen ”Bum! Da! ”

  Și m-a făcut curioasă, dar m-a și înfricoșat puțin. Nouă luni mai târziu, în decembrie 1974, m-am dus în Puna și l-am întâlnit pe Osho. Să-l întâlnesc pe Osho a fost…ei bine, nu puteam fi altundeva.

  Ți-a dat Osho vreo sarcină anume sau ghidare care te-au ajutat pe calea ta?

  Ei bine, sarcina abandonării egoului era sarcina zilnică, dar el o oferea cu diferite provocări și cu mult umor. Mă duceam la el, fiind disperată, căutând vreo problemă adâncă și gravă despre care să vorbesc, dar el avea mereu o atitudine de a mă tachina și de a mă ușura de suferința mea. Asta era foarte important pentru mine, că era mereu și acest simț al distracției pe cale. Într-o zi îmi spunea să merg cu energia mea și să-mi urmez sentimentele, iar în ziua următoare că am nevoie să fiu mai disciplinată sau că trebuie să fiu celibatară, știi, tot felul de lucruri din astea. Atât de multă schimbare, și egoului nu-i place asta!

  Celibatară? Cât a trebuit să înduri asta?

  Radha Luglio (Sursa foto: www.tantralife.com)

  Nu mi-a dat de fapt o perioadă anume. Aveam un iubit indian care practica yoga, și într-o zi vine la mine cu capul ras și îmi spune că a decis să fie celibatar (abstinent sexual- n.tr). M-am întrebat, cum să ai un iubit cu care să nu faci dragoste? Așa că m-am dus să-l văd pe Osho și l-am întrebat: ”Să-mi schimb iubitul? Ce să fac acum?” El a spus: ”Ai gustat relaxarea sexului, acum gustă puterea celibatului.” Și am spus, ”vrei să spui, celibat cu el?” Osho a spus ”da, cu el.”

  Așa că am ajuns să fiu un an de zile celibatară cu el. A fost o experiență uimitoare, pentru că în acea perioadă făceam deja multe meditații cu Osho și practicam mai mult împreună în timpul nostru liber. Uneori practicam săptămâni întregi de a fi în tăcere și atât de multă energie se clădea. A fost de fapt prima dată când am avut un contact cu propria mea energie, sexuală și spirituală.

  Atunci am gustat din ceea ce înseamnă orgasmul cu întregul. Osho a vorbit adesea de aceste experiențe orgasmice care nu aveau nimic de-a face cu actul sexual. El a spus că atunci când ești iluminat ești orgasmic tot timpul, respirația ta e orgasmică, te uiți pur și simplu la copac și e ceva orgasmic.

  Când a fost momentul în care te-ai hotărât că vrei să fii un profesor de Tantra?

  Cam după un an după ce Osho și-a părăsit corpul, am hotărât să fac Mystic Rose (”Trandafirul Mistic”- o terapie meditativă Osho – n.tr). La sfârșitul celei de-a treia săptămâni, am experimentat o tăcere foarte profundă și adâncă, și atunci am realizat că am primit atât de mult și că era timpul ca și eu să împărtășesc. Nu știam cu adevărat cum urma să fac asta, pentru că la vremea aceea eram încă la bucătărie și nu făceam de fapt nimic în lumea terapiei.

  Întorcându-mă la experiența mea ca mediu energetic cu Osho, mi-am amintit că indiferent de experiența extatică în care mă aflam, eram de asemenea într-un spațiu sexual foarte deschis. Îl primeam cu chakrele superioare, dar chakrele mele inferioare erau în mod clar aprinse de aceste transmisii.

  Deci am simțit că ce aveau nevoie oamenii este ca mai întâi să se deschidă la acest nivel pentru ca energia să curgă liber. Numai atunci pot avea loc stări extatice pentru un căutător. Totuși, nu aveam încă nici o idee despre cum aveam să fac asta.

  Un prieten m-a invitat să ofer un weekend de meditație, înainte să intru în camera în care se ținea grupul, am stat în fața unui raft plin de cărțile lui Osho și am decis să aleg una fără să mă uit, exact ca o carte de Tarot, iar cartea pe care am ales-o a fost ”Tantra, suprema înțelegere”, seria mea preferată de discursuri. Atunci am știut că Tantra era ceea ce vroiam să împărtășesc lumii.

  Spune-mi despre TantraLife.

  Cei mai mulți oameni cred că Tantra se reduce la a învăța cum să faci sex mai bine.

  Îmi numesc munca TantraLife pentru că vreau să aduc laolaltă aspectele vieții de zi cu zi, spiritualitatea și energia sexuală. Numele TantraLife implică faptul că nu este ceva care trebuie să stea în dormitor ci are legătură cu transformarea energiei care este miezul și sprijinul creativității tale și a tuturor schimbărilor din viață.

  Care este țelul în TantraLife?

  Nu avem nici un fel de țeluri (zâmbește) și a oferi sprijin în direcția trezirii oamenilor, din punct de vedere al propriei lor energii de viață. Din experiența mea, găsesc că de cele mai multe ori asta se întâmplă în timpul workshopurilor, există o anumită trezire a oamenilor. Poate pentru unii este o schimbare foarte obișnuită a direcției, încheierea unei relații sau o schimbare în viață, dar este mereu o deschidere și o relaxare ce vine din încrederea în viață.

  Cum este procesul tău? La ce pot să se aștepte oamenii care vin la workshopul tău?

  Poate că e mai bine dacă nu se așteaptă la nimic! (râsete)

  Lucrul este foarte simplu și centrat pe partea intuitivă a creierului, îndepărtând atenția de la partea rațională și creând un echilibru. Uneori este puțin dificil pentru că suntem atât de obișnuiți să raționalizăm totul, iar când suntem în situația de a ne confrunta cu propriul rezervor de emoții și suntem stârniți în energia noastră sexuală și ni se dă libertatea de a o urma, uneori nu știm ce să facem cu ea și ne speriem.

  Sursa foto: http://www.sxc.hu

  Energia sexuală este în miezul centrului nostru, deci munca pe care o facem te aduce înapoi la tine. Folosesc multe meditații Osho, unele meditații pe care le-am creat eu, cât și multă mișcare, dans, exerciții de conștientizare, diferite lucruri.

  Mulți oameni care iau în considerare să meargă la un workshop de Tantra pentru prima oară, se tem. Ce ai spune cuiva care este pe punctul de a se hotărî?

  Nu este nimic mai natural ca energia ta sexuală. Dacă ești câtuși de puțin interesat în a fi tu însuți, atunci aceasta este cea mai bună scurtătură pe care o știu. Odată ce devii în mod clar mai conștient de energia ta sexuală și de problemele din jurul ei, deja începi să scapi de multe măști.

  Aceasta este teama- nu știu cine sunt sau cine voi fi? Poate că te-ai comportat într-un anumit fel ani de zile și a-ți imagina că ești cineva complet diferit și a fi destul de curajos pentru a fi astfel, este înspăimântător.

  Dar în momentul în care ești pregătit să pariezi, nu ca un kamikaze, ci într-un mod care spune: ”Vreau cu adevărat să fiu eu, doar eu, fără alte chestii speciale în jur” – atunci cred că acesta va fi lucrul potrivit pentru tine. Workshopurile de Tantralife sunt focalizate în această direcție.

  Ce simți legat de starea Tantrei din zilele noastre?

  Ce văd este multă distorsionare a acestei discipline străvechi și multă neînțelegere, și simt că această neințelegere se extinde tot mai mult. Pe de o parte văd răul provocat, dar pe de altă parte văd că Tantra devine disponibilă tuturor. Osho spunea odată că vremea Tantrei a sosit, Tantra este pentru toți, și sunt de acord cu el.

  De ce sunt oamenii atrași de tine?

  Habar n-am. (râsete). Văd mereu asta ca una din moștenirile de la Osho.

  Nu fac nimic special, doar sunt pur și simplu, dar cred că savoarea lui Osho este clar în munca pe care o fac,  iar cei aproape 40 de ani de meditație ca fundal creează o stare magică în camera sala de meditație, pe care nici eu nici participanții nu o putem explica rațional, dar ceva se întâmplă și de obicei este ceva foarte profund.

  Dar propriile tale relații? A fi instructor de Tantra face ca acestea să fie mai ușoare sau mai dificile?

  Foarte dificile! (râsete) Nu este ușor pentru că sunt multe idei despre ce este un profesor de Tantra sau o femeie tantrică. Poate că este o iubită fantastică, poate că are puteri paranormale, poate asta și ailaltă. Pune mult stress pe bărbați care sunt deja stresați în legătură cu rolurile lor, general vorbind.

  Există un transfer al rolurilor, deci femeile au devenit mult mai puternice, mai tari și mai asertive. Așa că, să ai o femeie care reprezintă puterea, libertatea, și să nu știi ce este chestia asta pe nume Tantra, cred că pune bărbații într-o situație dificilă.

  A fost una din suferințele mele, să mă găsesc în situații în care nu eram văzută pentru cine sunt. Doar o femeie, uneori tânjind după ceva, alteori generoasă, uneori mare, alteori mică și totuși un căutător spiritual.

  Poți descrie Tantra pe scurt, pentru mine?

  Doi devin unul. Asta are de-a face cu dualismul, în esență toată atenția Tantrei este să ajungi în starea ta de a fi întreg. Să încetezi să mai fii divizat. Doi în unul înseamnă să realizezi că sexul tău și inima ta sunt una, și a înțelege asta te va face întreg.

  Dacă ar trebui să alegi un singur cuvânt pentru Tantra, care ar fi acela?

  Iubire.

  PS: Pentru cei interesați de evenimente TantraLife în România, consultați http:/studioexperimental.blogspot.ro/(Kiran&Jivan)

  Sursa web: http://www.oshonews.com/2012/05/radha-tantra/

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/interviu-cu-radha-fondatoarea-tantralife-si-discipol-osho/


  Comenteaza cu profilul de Facebook :

  Post Tagged with , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.