• Osho: mortii nu pot încerca sa se relaxeze…

  Posted on August 1, 2014 by in Meditatia dinamica, Meditatii active

  ÎN A PATRA ETAPĂ A MEDITAŢIEI DE DIMINEAŢĂ, PENTRU A MENŢINE CORPUL ÎNGHEŢAT SAU MORT, TINZI SĂ FII ÎNCORDAT. ACESTA FIIND PASUL DE RELAXARE ŞI ABANDON TOTAL, CUM POATE FI CINEVA RELAXAT ŞI ÎNGHEŢAT ÎN ACELAŞI TIMP? ÎN LOC DE EXTAZ, DEVINE MAI DEGRABĂ O TENSIUNE.

  O persoană moartă e total relaxată. Nu poate fi încordată. O persoană moartă nu poate fi încordată…sau poate? Este total relaxată pentru că nu este nici un ego care să fie încordat; doar egoul poate fi încordat. Deci când în etapa a patra spun să fii mort, înseamnă să fii atât de relaxat, exact ca un om mort.

  Nu trebui să încerci să fii relaxat sau mort; dacă încerci, atunci vei obţine rezultatul opus. Nu încerca să fii îngheţat, nu fă nici un efort să fii mort; relaxează-te pur şi simplu şi fii mort. Acestea sunt două lucruri diferite.

  Dacă încerci să fii mort atunci tot corpul tău va deveni tensionat, şi când eşti tensionat nu poţi să fii mort, nu poţi să te relaxezi. Relaxează pur şi simplu corpul ca şi cum nu mai există: a murit. Nu fă nici un efort să-l faci să fie mort; relaxează-te pur şi simplu şi simte că a murit.

  V-am spus că, chiar şi dacă simţi că vine un strănut, nu strănuta, şi nu tuşi. Dar dacă simţi iritare în gât, ce vei face? Dacă încerci să o împiedici va deveni şi mai pătrunzătoare. Dacă încerci să o blochezi va deveni mai puternică pentru că asta e un fel de suprimare şi va trebui să tuşeşti. Sau dacă simţi că vine un strănut, ce vei face? Dacă îl reţii, va deveni şi mai accentuat; va ieşi afară cu o forţă mai mare.

  Dar există o cale: dacă simţi asta, că gâtul tău e iritat şi vrei să tuşeşti, relaxează gâtul. Nu îl împiedica; pur şi simplu relaxează gâtul. Fii indiferent faţă de iritare şi relaxează gâtul. Nu fi încordat, pentru că încordarea va crea şi mai multă iritare.

  Relaxează gâtul şi fii indiferent; simte ca şi cum nu eşti preocupat de asta, şi în câteva secunde iritarea se va fi dus.

  În acea indiferenţă, din 100 de cazuri, de 99 de ori strănutul va dispărea. Din 100 de situaţii, este o singură posibilitate ca strănutul să vină, dar şi asta nu te va tulbura pentru că eşti atât de indiferent încât chiar şi dacă se întâmplă vei simţi că se întâmplă altcuiva. Tu vei fi atât de nepreocupat încât chiar şi dacă vine nu e nici o diferenţă. Vei rămâne netulburat în interior.

  Eu nu-ţi spun să nu strănuţi pentru că ceilalţi vor fi tulburaţi – nu! Eu nu spun să nu tuşeşti pentru că ceilalţi vor fi tulburaţi. Nu asta e ideea. Tu vei fi tulburat. Vei pierde toată esenţa efortului, toată străduinţa va fi pierdută.

  Osho: The Supreme Doctrine (Doctrina Supremă)

  (Sursa: text preluat, tradus şi adaptat de aici: http://www.activemeditation.com/ActiveMeditations/DynamicStage4/Dead.html )

  Copyright© OSHO International Foundation

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-mortii-nu-pot-incerca-sa-se-relaxeze/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

  Post Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.