• Osho, despre calamităti naturale si mediu

  Posted on September 26, 2013 by in Uncategorized

  Toate civilizațiile trecutului…O civilizație a existat pe Atlantida, un vast continent ce s-a scufundat în Oceanul Atlantic. S-a crezut că și asta e mitologie, dar cercetători recenți au dovedit că încă există rămășițe la 8000 m adâncime, în apă, ale unor mari orașe. Și același lucru s-a întâmplat cu un alt oraș, mai mic decât Atlantida – Lemuria. Și acesta s-a scufundat în ocean.

  Pentru observatorul superficial pare că a fost o calamitate naturală – poate un mare cutremur, o mișcare a pământului, o revărsare a oceanului peste acele mari orașe, vulcani- dar ceva natural trebuie să se fi întâmplat ca o calamitate.  Dar din ce văd eu,  acele calamități naturale sunt cauzate tot de noi.  Chiar zilele trecute am primit știri despre una dintre cele mai frumoase păduri din Germania, faimoasa Pădure Neagră. Au apărut zvonuri de ani de zile că o parte din ea moare; copacii mor pur și simplu, fără un motiv anume. Iar Guvernul Germaniei  a ascuns faptele. Dar acum fenomenul a devenit prea mare; nu mai poți să-l mușamalizezi. Cincizeci la sută din pădure a murit. Și motivul nu este natural. Motivul  este folosirea anumitor gaze în fabrici. Acele gaze se amestecă cu vaporii, iar când plouă, apa devine acidă. Deci dacă cade pe un copac, acel copac moare imediat – este otrăvit. Poate că jumătate din Pădurea Neagră este complet moartă.  Jumătatea care a mai rămas nu poate supraviețui nici ea, pentru că acele gaze încă sunt folosite.

  Oamenii de știință au calculat faptul că în jurul Pământului  există un strat dens de 30 km care înconjoară globul, format din aer. Iar în aer este un strat de ozon, care este foarte protectiv; apără viața de pe pământ. Nu toate razele solare sunt bune pentru viață.  Stratul de ozon respinge câteva raze – acelea sunt razele morții; dacă intră în atmosferă, ele vor distruge viața. Și sunt lăsate să treacă  prin stratul de ozon numai acele raze care nu sunt împotriva vieții, ci care îmbunătățesc viața.

  Dar în mod stupid, noi am făcut găuri în acest strat, trimițând rachete pe lună – ceea ce este un simplu exercițiu de prostie. Când rachetele au plecat, au făcut mari găuri în stratul de ozon, iar când s-au întors, din nou au făcut găuri. Rusia și America au concurat amândouă în crearea acestor găuri, și doar acum au devenit conștiente că acele găuri au îndepărtat o parte din stratul protector. Acum razele morții intră în atmosferă.

  Sursa foto: http://thewordzombie.com

  Când această civilizație este distrusă, oamenii cred că a fost o calamitate naturală. Nu este. Noi am creat-o.  Din cauza acumulării de dioxid de carbon și a altor gaze, temperatura atmosferei terestre a început să crească, iar asta creează o nouă problemă. Gheața de la ambii poli, sud și nord, se topește pentru prima oară, pentru că temperatura nu a fost niciodată atât de ridicată. Înainte, gheața era așezată pentru eternitate.

  Oamenii de știință calculează că până la sfârșitul acestui secol (XX, n.tr) toate oceanele lumii vor fi crescut cu aproape un metru și jumătate. Nu au existat niciodată revărsări ale oceanelor – iar aceasta va fi o creștere permanentă. Orașe ca Bombay sau Nwe York, care sunt la malul mării, vor fi umplute cu un metru și jumătate de apă. Acesta este doar un calcul al unui grup de cercetători care lucrează la polul nord și la polul sud. Un al treilea grup lucrează cu gheața din Himalaya, care a fost acolo dintotdeauna. Dacă temperatura crește doar cu un singur grad, atunci gheața din munții Himalaya și din Alpi va începe să se topească. Și asta va fi o adevărată calamitate, pentru că va crește fiecare ocean cu 12 metri. Va îneca aproape orice cunoaștem ca civilizație; toate marile noastre porturi, marile orașe, toate vor fi sub apă. Oricine va cerceta ulterior ce s-a întâmplat,  va descoperi că a fost o calamitate naturală – nu este. Este propria noastră prostie.

  Putem învăța multe, văzând ce se întâmplă, și atunci putem gândi introspectiv despre alte civilizații care au dispărut, fie prin război, fie prin calamități care aparent par naturale. Dar eu nu simt că au fost naturale. Acele civilizații trebuie să fi făcut ceva prostesc care a cauzat acele calamități. ”Nu erau deja civilizații avansate care să trăiască pe acest pământ?” Erau, dar ele au intrat în aceeași încurcătură în care intrăm și noi; ele au intrat în același întuneric în care intrăm și noi. ”Și totuși, conștiința lor s-a pierdut și omul a trebuit să ia totul de la început.” Conștiința lor nu s-a pierdut – ei nu aveau conștiință. Ei aveau aceeași conștiință superficială pe care o avem și noi.

  Ce faci pentru a preveni calamitatea care vine tot mai aproape cu fiecare zi? Moartea acestui pământ nu este departe – cel mult, 20-25 de ani. Și aceasta este o atitudine foarte optimistă; pentru cel pesimist se poate întâmpla chiar și mâine. Dar chiar dacă îți dăm 25 de ani, ce vei face pentru a ajuta conștiința umană să crească în așa fel încât să putem preveni sinuciderea globală care urmează să se întâmple?

  Aceasta vine din multe direcții. Armele nucleare sunt o direcție, care este aproape pregătită cu totul. În orice moment…și va fi un război de tip ”apasă butonul”.  Nu e o problemă de a trimite armate și avioane.

  Chiar zilele trecute, primul ministru al Uniunii Sovietice a declarat că sunt mii de submarine sub ocean, mișcându-se în jurul lumii. Fiecare submarin poartă atât de multă putere nucleară, echivalentul  a 1000 de războaie ca cel de-al doilea război mondial.  Un submarin…și sunt mii de submarine, rusești și americane, sub apă.  Explozia se poate întâmpla și doar din accident. Nu este nevoie de nici un război, doar prin accident…

  Aceasta este doar o direcție prin care suntem pe cale să ne distrugem singuri. A doua vine din crearea găurilor – pentru că acele experimente continuă. Acum nu luna este ținta, nici Marte nu a devenit ținta. Și nu este nimeni care să protesteze împotriva tuturor acestor experimente – pentru că ele no vor ajuta fericirea umană sau viața omului în nici un fel. De ce să irosești energia? Și de ce să creezi situații distructive inutile? Toate acele gaze care se ridică în aer și care creează ploaia acidă…

  Dintr-o altă dimensiune, boala SIDA se răspândește atât de repede încât sunt toate șansele să distrugă aproape două treimi din umanitate, fără nici un război. Și dacă oceanele se umplu cu toată gheața pe care o păstrează Himalaya, și cea de la polul sud și polul nord și din Alpi și alți munți,  vom fi înecați, la fel cum Atlantida și Lemuria au fost înecate.

  Singura cale posibilă pentru a evita asta este de a crea mai multă stare meditativă în această lume.  Dar este o lume atât de nebună încât uneori pare aproape imposibil.

  Sursa: Osho, The Razor’s Edge, Chapter 11, Q 1

  Copyright© Fundaţia Internaţională Osho

  Sursa web: http://www.ahastories.com/SavingPLanetEarthOshoStyle.htm

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere și adaptare din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-calamitati-naturale-si-mediu/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.