• Osho, despre epuizarea corpului si meditatie

  Posted on June 13, 2013 by in Meditatia dinamica, Meditatii active, Uncategorized

  Ai spus că că trebuie să ne extenuăm corpurile prin respirație intensă și profundă și strigând în continuu ”Huu”, pentru a intra în meditație profundă. Cum poate epuizarea și lipsa de energie care rezultă din ea, să ducă la meditație, care înseamnă de fapt energie din abundență?

  ”A te extenua” nu înseamnă că va fi vreo lipsă de energie. Când spun că trebuie să te extenuezi, ce vreau să spun prin termenul ”te”? Aici, ”te” înseamnă organele tale de simț, prin care energia ta curge într-un proces regulat în fiecare zi. Prin ”te” vreau să spun organismul tău; vreau să spun tu așa cum ești acum. Eu nu mă refer la ceea ce poți fi cu adevărat; Eu sunt, momentan,  preocupat de ceea ce ești.

  Deci când te extenuezi, două lucruri se petrec simultan. Pe măsură ce te extenuezi, tot exercițiul tău extenuează mintea-corpul tău, organele tale de simț; pe de altă parte, continuă să lovească precum un ciocan în energia kundalini. Deci, de la un capăt obosești, iar de la altul energia ta adormită începe să se trezească.

  Procesele sunt simultane. Pe de o parte obosești iar pe de altă parte energia ta este trezită. În același timp, nu ești într-o postură pentru a-ți folosi energia mai departe. Ochii tai sunt atât de obosiți încât nu pot vedea; mintea ta este atât de obosită încât nu poate gândi, chiar dacă vrea să o facă. Picioarele tale refuză să se miște; ele sunt atât de complet slăbite.

  Sursa foto: http://www.sxc.hu/

  În situația asta, dacă vrei să te miști va trebui să te miști fără picioarele tale, iar dacă vrei să vezi, va trebui să vezi fără ochii tăi, pentru că ele sunt pur și simplu epuizate. Deci, când organismul tău este suprasolicitat, el refuză să facă un lucru. Dar în același timp, o anumită energie a fost trezită și dorește să facă ceva de urgență.

  Acum, această energie va bate imediat la acele uși ale tale care nu sunt obosite, și care sunt mereu pregătite să o preia și să lucreze cu ea. Aceste deschideri erau mereu pregătite dar li se negase orice ocazie de a face ceva. Erai atât de puternic încât îţi puteai folosi toată energia. Acum eşti obosit, şi energie nouă şi proaspătă este gata de acţiune. Dar organele tale vechi, ca ochii şi urechile, vor refuza să o preia. Deci, când urechile şi ochii tăi refuză să vadă, ce va face noua energie?

  În această situaţie vei începe să vezi dintr-o dimensiune cu totul diferită, care va fi o nouă parte a fiinţei tale. Centrul tău psihic al vederii va începe să opereze, şi vei vedea lucruri pe care nu le-ai mai văzut niciodată. Vei vedea dintr-un spaţiu pe care nu l-ai folosit niciodată în trecut. Acelui spaţiu nu i s-a dat niciodată ocazia să funcţioneze; acum este o ocazie pentru el, pentru prima oară.

  Din acest motiv pun accentul pe a vă extenua. Pe de o parte corpul tău trebuie să fie obosit, mintea ta trebuie să fie obosită; tot ceea ce eşti trebuie să fie obosit astfel încât ceea ce eşti cu adevărat, şi de care nu eşti conştient, poate deveni activ. Când este trezită energie proaspătă, ea cere de lucru, şi fiinţa ta va trebui să îi ofere de lucru. De fapt, această energie îşi va găsi de lucru singură.

  Deci, în în cazul în care urechile tale sunt obosite, nou trezita energie va auzi ceea ce este numit „Nad”, sau sunetul interior. În cazul în care ochii tăi sunt obosiţi, noua energie va vedea lumina, o lumină interioară. Pentru a auzi sunetul interior şi a vedea lumina interioară, urechile şi ochii fizici nu sunt necesari. Ea va mirosi parfumuri ce sunt dincolo de nasul tău obişnuit. Astfel, simţuri foarte subtile, ceea ce numiţi supra-simţuri, vor deveni vii şi active.

  Fiecare din organele tale de simţ este conectat la un supra-organ de simţ corespondent. Există o ureche care aude la exterior şi există o altă urcehe care aude în interiorul tău. Dar urechii interioare nu i s-a dat niciodată o şansă de a funcţiona. Acum că urechea exterioară este suprasolicitată şi refuză să mai lucreze, iar noua energie s-a adunat aproape de urechile tale refractare, ce va face? Va activa cealaltă ureche a ta, urechea interioară, care nu a fost niciodată folosită în trecut. Aşa că vei auzi şi vei vedea asemenea lucruri, despre care, dacă le vei spune prietenilor, ei vor spune: „Ai luat-o razna! E imposibil. Eşti păcălit; visezi doar.”

  Deci, pentru ca uşi noi ale existenţei tale să se deschidă, e necesar, la început, să îţi extenuezi simţurile. Odată ce acele uşi sunt deschise, nu e nici o problemă.

  Dacă e o chestiune de trezire a energiei, atunci această meditaţie (Meditaţia Dinamică- n.tr.) ar trebui să aducă prospeţime în loc de oboseală, dar de obicei pentru mine aduce doar oboseală. De ce?

  Sursa foto: http://www.sxc.hu/

  Va fi aşa numai la început. Însă treptat, treptat te vei simţi proaspăt şi bine dispus. Această prospeţime şi bună dispoziţie e ceva ce n-ai mai cunoscut până atunci. Dar la început te vei simţi, cu siguranţă, obosit. Este aşa pentru că te-ai identificat cu aceste simţuri. Crezi că eşti ele. Deci când  simţurile sunt obosite, spui că eşti obosit. Această identificare cu simţurile trebuie să dispară.

  [Atunci], când simţurile sunt obosite şi refuză să mai lucreze, multă energie care altfel ar fi fost irosită fără rost este salvată  şi conservată într-un rezervor de energie în interiorul tău. Atunci vei cunoaşte ceea ce se numeşte conservarea energiei, şi se va transforma tot mai mult în comoara ta nepreţuită. Din moment ce această energie nu iese afară, îmbibă fiecare fibră, fiecare por al fiinţei tale.

  Această energie eşti tu, şi când o înţelegi vei şti diferenţa.

  Aşa că, încet, încet, după meditaţie, vei experimenta o prospeţime uriaşă.

  Este greşit să spunem că vei simţi prospeţime, mai degrabă, vei deveni însăşi prospeţimea. Nu înseamnă că tu te vei simţi proaspăt, vei fi prospeţimea.

  Osho: In Search of the Miraculous, (În căutarea miraculosului)

  Copyright© Osho International Foundation

  Copyright, pentru prezenta versiune în limba română: Osho Joy Meditation Center.

  Traducere și adaptare text: Marius Lazăr

  (Sursa web: http://www.activemeditation.com/ActiveMeditations/DynamicStage3/Supersenses.html )

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-epuizarea-corpului-si-meditatie/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.