• Osho, despre Kundalini, trezirea fortei vietii (III)…

  Posted on August 28, 2014 by in Evolutie Spirituala

  Citiți partea întâi a articolul, aici, și partea a doua, aici.

  Așa că este bine să nu vorbești despre kundalini și chakre. Doar meditația trebuie predată și ascultată și înțeleasă. Apoi, totul va veni pur și simplu. Kundalini nu este în sine o forță a vieții. Mai degrabă este un anumit canal pentru forța vieții, o cale. Dar forța vieții poate lua și alte căi, deci nu este necesar să treacă prin [canalul] kundalini – dar kundalini este cel mai ușor canal, cel mai scurt.

  Dacă forța vieții trece prin kundalini, atunci brahma randhra va fi punctul final. Dar dacă forța vieții ia altă cale – și sunt posibile căi infinite – atunci nu brahma randhra va fi punctul final. Deci înflorirea lui brahma randhra este doar o posibilitate, un potențial, dacă forța vieții trece prin [canalul] kundalini.  Sunt sisteme de yoga care nici măcar nu vor pomeni de kundalini; atunci nu există nici brahma randhra. Dar acesta este cel mai ușor drum, așa că în mod obișnuit nouăzeci la sută din persoanele care se realizează trec prin kundalini.

  Kundalini și chakrele nu sunt localizate în corpul fizic. Ele aparțin corpului eteric, dar au puncte corespondente în corpul fizic. Este ca atunci când simți iubire și îți pui mâna pe inimă. Nu există nimic de genul iubirii acolo, dar inima ta, inima fizică, este un punct de legătură. Când îți pui mâna pe inimă, îți pui mâna pe chakra care aparține corpului eteric, și acest punct este aproximativ paralel cu inima fizică.

  Kundalini face parte din corpul eteric, deci orice realizezi ca progres pe calea energiei kundalini, nu moare odată cu corpul tău fizic; merge cu tine. Orice este realizat va rămâne cu tine, pentru că nu face parte din corpul tău fizic. Dacă ar fi făcut parte din corpul tău fizic, atunci cu fiecare moarte ar fi pierdut și ar trebui să o iei de la început. Dar dacă cineva ajunge la a treia chakră, acest progres va rămâne cu el în viața următoare. Va merge cu el; este înmagazinat în corpul eteric.

  Când spun că energia vieții merge prin kundalini, vreau să spun kundalini ca și canal – tot canalul care conectează cele șapte chakre. Aceste chakre nu sunt în corpul fizic, deci tot ce se poate spune despre kundalini se referă la corpul eteric. Când forța vieții trece prin [canalul] kundalini, chakrele vor începe să vibreze și să înflorească. În momentul în care energia ajunge la ele, ele devin vii.  Este exact ca atunci când este creată hidro-electricitatea; forța și presiunea apei rotesc dinamul. Dacă nu ar fi presiune și apă, dinamul s-ar opri; nu ar funcționa. Dinamul se rotește datorită presiunii. În același mod, chakrele sunt acolo, dar ele sunt moarte până în momentul în care forța vieții le penetrează; doar atunci încep să se rotească. De aceea sunt numite chakre.

  ”Chakra” nu este tradus chiar exact prin termenul de centru, pentru că centru înseamnă ceva static iar chakra,  ceva care se mișcă. Deci traducerea corectă ar fi ”roată”, nu centru; sau ”un centru dinamic”, sau ”un centru rotativ”, un centru în mișcare.  Chakrele sunt centri până când forța vieții ajunge la ele. În momentul în care forța vieții ajunge la ele, ele încep să fie chakre, [roți]. Acum nu sunt centri, sunt roți, care se rotesc. Și fiecare roată, prin rotație, creează un nou tip de energie. Această energie este folosită din nou pentru a roti și alte chakre. Deci pe măsură ce forța vieții trece prin fiecare chakră, ea devine mai vitală, mai vie.

  Kundalini este canalul prin care se mișcă forța vieții. Forța vieții este localizată în centrul sexual, înmagazinată în centrul sexual, în muladhara. Poate fi folosită ca energie sexuală; atunci generează o anumită viață, o viață biologică. Atunci deasemenea creează mișcări, atunci deasemenea creează mai multă energie; dar asta e ceva biologic. Dacă această energie se mișcă în sus, este deschis canalul kundalini.

  Centrul sexual, muladhara, este primul care se deschide. El se poate deschide fie către generare biologică, fie către generare spirituală. Muladhara are două deschideri, una în jos și una în sus. În canalul kundalini, cel mai înalt centru este sahasrara, în care brahma randhra este punctul de mijloc.  Deschiderea lui brahma randhra este o cale spre realizarea de sine. Alte căi sunt deasemenea posibile, în care canalul kundalini nu este folosit, dar ele sunt mai dificile. În aceste alte metode nu se pune problema lui kundalini, nu este nici o mișcare prin acest canal. Sunt metode hinduse: raja yoga, mantra yoga, și toate tehnicile multiple din tantra. Sunt metode creștine, metode budiste, metode Zen, metode taoiste. Ele nu sunt preocupate de trezirea energiei kundalini; acel canal nu este folosit. Ele folosesc alte canale, canale care nici măcar nu aparțin corpului eteric. Pot fi folosite canale din astral. Corpul astral, al treilea corp, are propriul său canal. Corpul mental, al patrulea corp, are propriul său canal. Toate cele șapte corpuri au propriile lor canale.

  Sunt multe sisteme de yoga care nu au nimic de-a face cu kundalini. Doar hatha yoga folosește kundalini ca și canal. Dar este cea mai științifică și cea mai puțin dificilă. Este o cale mai ușoară, pas cu pas, de trezire graduală, comparativ cu celelalte sisteme de yoga.

  Chiar dacă canalul kundalini nu este folosit, există uneori treziri spontane ale energiei kundalini. Uneori se întâmplă lucruri care sunt mai presus de puterea ta, uneori se întâmplă lucruri pe care nici nu le poți concepe; atunci ești complet spulberat. Alte canale au propriile lor pregătiri. Metodele tantrice sau oculte nu sunt kundalini yoga. Kundalini yoga este doar una dintre multele metode, dar e mai bine să fii preocupat doar cu una singură.

  Metoda Meditației Dinamice, pe care o folosesc, este preocupată de kundalini. Este mai ușor să lucrezi cu kundalini, pentru că ești preocupat de al doilea corp. Cu cât mergi mai adânc – cu al treilea sau al patrulea corp – cu atât mai dificil devine. Al doilea corp este cel mai aproape de corpul tău fizic, și sunt puncte corespondente în corpul fizic, deci este mai ușor. Dacă lucrezi cu al treilea corp, punctele corespondente sunt în al doilea corp. Dacă lucrezi cu al patrulea, punctele corespondente sunt în al treilea. Atunci corpul tău fizic nu are nimic de-a face,  nu poți să simți absolut nimic în corpul tău fizic. Dar cu kundalini poți să simți fiecare pas cu acuratețe, și știi unde te afli. Atunci ești mai încrezător. Cu celelalte metode va trebui să înveți tehnici care te vor ajuta să simți punctele corespondente din al doilea corp sau din al treilea corp, și asta are nevoie de timp.

  Celelalte metode vor nega kundalini, dar negarea lor nu este corectă; ei o neagă pentru că nu sunt preocupați de asta. Kundalini are propria sa metodologie; dacă lucrezi cu o metodă Zen, nu ar trebui să fii preocupat de kundalini. Dar uneori, chiar și lucrând cu o altă metodă, kundalini vine, pentru că cele șapte corpuri se pătrund unul pe altul; ele sunt interconectate. Deci dacă lucrezi cu corpul astral, al treilea corp, al doilea corp  poate începe să lucreze. Poate să primească o sclipire de la al treilea. Inversul nu este posibil. Dacă lucrezi cu corpul al doilea, al treilea corp nu va fi activat pentru că al doilea este mai jos decât al treilea. Dar dacă lucrezi cu al treilea, creezi energie care poate ajunge la al doilea fără nici un efort din partea ta. Energia curge spre câmpurile mai joase. Al doilea corp al tău este mai jos decât al treilea, deci energia generată în al treilea poate uneori să curgă spre el.

  Kundalni poate fi simțită prin alte metode, dar cei care predau metode care nu sunt preocupate de kundalini nu îți vor permite să îi acorzi atenție. Dacă îi acorzi atenție, tot mai multă energie va veni; toată metoda care nu era interesată de kundalini va fi năruită. Ei nu știu nimic de kundalini, deci nu știu cum să lucreze cu ea. Învățătorii altor metode vor nega complet kundalini. Ei vor spune că este un nonsens; vor spune că este imaginație; vor spune că doar proiectezi: ”Nu te preocupa de asta, nu-i da atenție.” Și dacă nu ești atent la ea și continui să lucrezi cu al treilea corp, treptat, treptat, energia kundalini se va opri. Energia nu va mai veni către al doilea corp. Atunci este mai bine.

  Deci dacă ești preocupat cu orice metodă, fii preocupat în mod total. Nu te implica în nici o altă metodă, nici nu te gândi măcar la orice altă metodă, pentru atunci va deveni ceva confuz. Și canalul kundalini este atât de subtil și atât de necunoscut încât confuzia va fi dăunătoare.

  Metoda mea de Meditație Dinamică este preocupată de kundalini. Chiar dacă doar continui să-ți observi respirația, va fi de ajutor pentru energia kundalini, pentru că respirația, însoțită de prana, energia vieții, are de-a face cu corpul eteric, al doilea corp. Nici ea nu are de-a face cu corpul tău fizic. Este luată din corpul tău fizic, este extrasă din corpul tău fizic, dar corpul fizic e doar ușa. Prana are de-a face cu corpul eteric. Plămânii sunt cei care respiră, dar o fac pentru corpul eteric. Corpul tău fizic, primul corp, lucrează pentru cel eteric, al doilea corp. În același fel, corpul eteric lucrează pentru cel astral, al treilea corp, iar cel astral lucrează pentru cel mental, al patrulea corp.

  Corpul tău fizic este ușa pentru al doilea corp. Al doilea corp este atât de subtil încât nu se poate preocupa de lumea materială în mod direct, deci mai întâi corpul tău fizic transmută fiecare lucru material în forme vitale; atunci acestea pot deveni hrană pentru al doilea corp. Tot ceea ce este preluat de la simțuri ajunge să fie transformat în forme vitale; acestea devin apoi hrană pentru al doilea corp. Apoi al doilea corp le transformă în forme și mai subtile, și acestea devin hrană pentru al treilea corp.

  Este ceva de genul: tu nu poți mânca noroi, dar în legume, elementele noroiului sunt transformate; apoi pot fi mâncate. Lumea vegetală transformă noroiul într-o formă vie, subtilă; acum o poți ingera. Tu nu poți mânca iarbă; o vacă o face pentru tine. Aceasta se duce în vacă iar vaca o transformă în lapte; apoi o poți ingera, poți bea laptele.

  Exact la fel, primul corp al tău preia materie pe care o transformă în forme vitale; apoi al doilea corp le preia. Respirația este preluată de plămâni: plămânii sunt mașini care lucrează pentru al doilea corp. Dacă al doilea corp moare, plămânii rămân intacți, dar respirația nu este acolo; respirația s-a dus.

  Al doilea corp este stăpânul primului corp, iar al treilea corp este stăpânul celui de-al doilea corp. Fiecare corp de pe o treaptă inferioară este un servitor pentru cel de pe treapta superioară. Deci conștiența asupra respirației ajută în practica legată de kundalini. Generează energie; conservă energie și ajută forța vieții să meargă în sus.

  Toată metoda mea este preocupată de kundalini. Odată ce metoda a fost asimilată, totul se poate face prin ea. Acum nu mai este nevoie de nimic altceva.

  Ultima chakră, sahasrara, poate fi atinsă prin orice metodă. Sahasrara și brahma randhra sunt numele date celei de-a șaptea chakre în kundalini yoga. Dacă nu lucrezi pe kundalini, dacă lucrezi pe al treilea corp, și atunci vei ajunge la acest punct, dar nu va fi cunoscut ca brahma randhra, iar primele șase chakre nu vor fi acolo. Ai mers pe alt canal, deci bornele vor fi diferite, dar finalul va fi același. Toate cele șapte corpuri sunt conectate cu a șaptea chakră, deci se poate ajunge la ea de oriunde.

  Nu ar trebui să fii preocupat de două canale, cu două metode; altfel, va fi creată confuzie și energia interioară va fi dispersată în două canale. Orice metodă ar trebui să canalizeze toată energia într-o singură dimensiune. Asta face metoda mea de Meditație Dinamică, și de aceea începe cu zece minute de respirație profundă, rapidă.

  Sursa: Osho, Meditation, the art of extasy, Ch. 7, (Meditația, arta extazului)

  Copyright© OSHO International Foundation

  Copyright, pentru versiunea în limba română: Osho Joy Meditation Center

  Traducere din limba engleză: Marius Lazăr

  Atenţie: dacă doriţi să republicaţi (parțial sau integral) acest articol, vă rugăm să adăugaţi la finalul articolului:

  ”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-kundalini-trezirea-energiei-vietii-iii/

  Comenteaza cu profilul de Facebook :

  Post Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.